Bolno crvenilo

Pelenski osip: zašto do njega dolazi i kako pomoći bebi

Image
Foto: Thinkstock

Poznat i kao pelenski dermatitis, osip od pelena uzrokuje neugodan gorući osjećaj i crvenilo na područjima kože koja dolazi u dodir s pelenom

25.1.2018. u 15:50/ Život i stil

Pelenski osip je iritacija kože. Do njega dolazi uglavnom kod beba i uobičajeno je stanje. Poznat i kao pelenski dermatitis, osip od pelena uzrokuje neugodan gorući osjećaj i crvenilo na područjima kože koja dolazi u dodir i trlja se s pelenama.

Što uzrokuje pelenski osip?

Najčešće do njega dolazi kad je beba predugo u prljavoj peleni. Proljev može pogoršati problem. Ponekad će doći do pelenskog osipa kada počnete uvoditi  čvrstu hranu ili do njege može doći zbog uzimanja antibiotika

Bebe napune pelene svaka tri do četiri sata, pa je važno da ih promijenite. Kisela priroda ljudskog izmeta omogućuje bakterijama i gljivicama da se razmnožavaju. Sve to može nadražiti kožu.

Ponekad, pelene koje su previše tijesne, mogu uzrokovati trljanje o kožu. Kemikalije od deterdženata ili drugih proizvoda koji dotiču kožu bebe, uključujući i pelene, mogu izazvati iritaciju.

Kako prepoznati pelenski osip?

Pelenski osip uzrokuje crvenu i nadraženu kožu. Iziritirana koža može također biti topla na dodir. Obratite se pedijatru, ako jarko crveni osip od pelene traje dulje od 48 sati ili je popraćen jakim mirisom mokraće, što može ukazivati na dehidraciju. Također, ako se osip pretvori u plikove ili je je dijete izrazito razdražljivo i dođe do povišene tjelesne temperature.

Kako se liječi pelenski osip?

Biljne kreme, uključujući aloe veru i kamilicu,  pomažu u borbi protiv pelenskog osipa. Kamilica se bori protiv upale i bakterija, dva najveća problema kod pelenskim osipom.

Mogu se koristiti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • hidrokortizon da bi se smanjilo oticanje
  • antifungalne ili antibiotske kreme za borbu protiv infekcija (liječnik može propisati oralne antibiotike)
  • cinkov oksid
  • kreme i masti koji sadrže steroide treba uzimati samo po preporuci liječnika

Na što paziti kod pelenskog osipa?

Najbolja prevencija je i najbolji lijek: česte promjene pelena. Pobrinite se da pelene vašem djeteta odgovaraju i nisu previše čvrste. Pelena bi trebala omogućiti da zrak dođe do osjetljivih područja. Pokušajte ostaviti bebu bez pelena tijekom dana. Ne koristite puno sapuna ili vlažnih maramica s alkoholom ili parfemima. To može uzrokovati sušenje, što može pogoršati simptome. Nemojte koristiti baby puder.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba