zdravlje mame i bebe

Perinatalne infekcije koje mogu izazvati mentalne bolesti kod djece

Image
Foto: Thinkstock

Perinatalne infekcije mogu imati ozbiljne posljedice za zdravlje djeteta i majke, kako tjelesno tako i psihičko

3.9.2018. u 11:12/ Život i stil

Sve je više znanstvenih dokaza da izloženost određenim infekcijama može izazvati shizofreniju.

Znanstvenici iz New Yorka  odredili su upalne biomarkere koji ukazuju da određene perinatalne infekcije mogu narušiti sposobnost majke da razmišlja i osjeća, a isto tako utjecati i na razvoj ploda.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Ovo su perinatalne infekcije koje mogu dovesi do razvoja mentalnih bolesti:

  • Rubeola je virusna infekcija koja tijekom trudnoće može prijeći s mame na plod te izazvati malformacije organa, gluhoću i mentalne bolesti. Također može izazvati pobačaj. Ukoliko se akutna rubeola pojavi u prvom tromjesječju trudnoće, trudnici se savetuje pobačaj. 
  • Influenca ili gripa je virusna bolest koja u rijetkim slučajevima može dovesti do oštećenja ploda pa čak i dovesti do razvoja shizofrenije. 
  • Herpes simpleks tip 2, odnosno genitalni herpes. Trudnice s genitalnim herpesom moraju razgovarati sa svojim ginekologom jer virus može prijeći na bebu tijekom porođaja. Prema najnovijim istraživanjima, ovaj je virus povezan smentalnim bolestima kod djece. 
  • Toksoplazma je parazit koji izaziva pobačaj i oštećenje ploda, a najčešći način zaraze je putem termički nedovoljno obrađenog mesa te preko izmeta mačaka. Također može prijeći s trudnice na fetus te oštetiti živčani sustav ploda te povećati rizik od shizofrenije. 

U trudnoći treba, koliko je god moguće izbjegavati zaraze. A ako planirate trudnoću, poželjno je prije se testirati i, ukoliko postoji infekcija, izliječiti je. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba