pravila jasno propisana

Pesticidi u našem tanjuru: što točno jedemo i kako se zaštititi?

2.2.2016. u 22:40/ Josip Antolić

Da se voće i povrće tretira pesticidima, dobro je poznato, no znamo li što na kraju jedemo? Stručnjaci tvrde kako su pravila jasno propisana, a opasni kemijski spojevi moraju biti ispod neškodljive razine. Ipak, na tržištu se već nude posebne tekućine za ispiranje ostataka pesticida i voska

Na policama voće i povrće izgleda savršeno i primamljivo, no je li i zdravo i smije li se odmah  konzumirati?

Za zaštitu kultura koriste se na stotine djelatnih tvari, a da bi plodovi i nakon dužeg stajanja izgledali svježe, koriste se i voskovi. Kako bi se sve to ispralo, osmišljen je takozvani detox sprej na bazi octene kiseline i sode bikaorbone.

"Djeluje tako da razgrađuje voskove, one herbicide, pesticde koji se gore nalaze i prljavštine. Ostavite da odstoji jedno pet minuta i isperete s najobičnijom vodom", pojasnio je kemičar i voditelj proizvodnje Zvonko Šaleg.

"Razvili smo jednu vrlo zanimljivu formulu proizvoda. Znači, bitni su omjeri koji izazivaju kemijsku reakciju", dodaje Vlatko Kalapoš, direktor tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjeravaju skoro je dvostruko efikasnije od pranja običnom vodom. Koliko je ono što jedemo tretirano i opasno, profesorica Renata Bažok sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta odgovara - pravila su u proizvodnji vrlo jasna. Kao i rok koji mora proći od zadnje primjene kemijske zaštite pa do berbe - takozvana karenca.

"Ako poljoprivredni proizvođači, a oni su obavezni to raditi, poštivaju karencu, sredstva za zaštitu bilja u trenutku kada se proizvod bere ili žanje, zapravo više u sebi ne sadržavaju ostatke koji bi bili iznad te tolerance, te MDK ili neškodljive količine", pojasnila je Renata Bažok s Agronomskog fakulteta.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Drugim riječima, ako se proizvođači drže pravila, trebali bi biti sigurni.

"Samo normalno oprati u vodi. Malo jače, ali zapravo jedan dio sredstava za zaštitu bilja nije samo na biljci, on je i u biljci", upozorava Bažok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I možemo se samo nadati da nas propisi, koji se u laboratorijima i provjeravaju, doista i štite od otrova.

Više s weba

Pročitajte još

Image
prirodni utjecaji

Mit ili istina: Utječe li pun mjesec na naše spavanje?

Više s weba