čudesno žensko tijelo

Pet načina na koje trudnoća i vrijeme nakon trudnoće utječu na metabolizam žene

Image
Foto: www.profimedia.hr

Trudnoća uvelike mijenja tijelo - ne samo na očite načine (teško je ne primijetititi trudnički trbuh), nego i na one manje vidljive, poput promjena u radu organizma

23.1.2019. u 9:27/ Život i stil

Prehrambene navike i tjelovježba najviše utječu na metabolizam, no nisu i jedini faktori o kojima ovisi. Metabolizam je puno složeniji sustav i na njega utječe sve - od lijekova, dobi pojedinca do trudnoće pa drugo stanje s vrlo opravdanim  razlogom nosi taj naziv. Evo na koje sve načione trudnoća i period nakon trudnoće utječu na ženin metabolizam.

1. Trudnoća će ubrzati metabolizam

Metabolizam se u trudnoći može ubrzati za 15-20 posto. Zbog rasta i razvoja djeteta u materinci tijelo troši više energije, zbog čega je i metabolizam u "višoj brzini". Ovo ubrzanje metabolizma može se nastaviti i nakon poroda, ovisno o dobi žene, razini tjelesne aktivnosti i genetskim predispozicijama.

2. Dojenje također ubrzava metabolizam

Briga za bebu zahtjeva dosta energije, osobito ako dojite, zbog čega će se metabolizam ubrzati. "Pojačan rad metabolizma traje tijekom cijele trudnoće, a nastavlja se i nakon nje, osobito ako dojite", objašnjava ginekologinja  dr. Amy Markese.

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

3. Prestanak dojenja usporava ga

Kada dijete prijeđe na krutu hranu i prestane sisati, ženin metabolizam vraća se u stanje prije trudnoće, odnosno usporava se. Zbog toga se nerijetko dogodi da majke dobiju kojikilogra, tom periodu. 

4. Na metabolizam utječu prehrambene navike

Dolaskom prinove, majke manje brinu o sebi jer imaju puno važnijeg posla. Zbog brige o bebi nerijetko zaborave jesti, što usporava metabolizam. 

Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Način života nakon poroda utječe na metabolizam

"Najbolji način da se prilagodite prirodnim promjenama koje nose trudnoća i porod je da ustrajete u zdravim navikama. Izbalansirana prehrana bogata povrćem i vlaknima ključ je dobrog zdravlja", kaže Markese. Osim toga, ne treba zaboraviti na rekreaciju. Barem pola sata šetnje dnevno. Sve to pomoći će metabolizmu da se ne uspori.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba