kad dođe roda

Stručnjaci upozoravaju na pet najčešćih grešaka koje rade novopečeni roditelji

Image
Foto: Thinkstock

Dolazak novorođenčeta otvara sasvim novo poglavlje u životu roditelja i greške u koracima sasvim su normalna stvar

30.1.2018. u 8:29/ Život i stil

Svijet se preokrene kada postanete roditelji i treba se znati snaći u njemu. Da to uopće nije lako govore rezultati ankete koje je na ženama, koje su po prvi put postale mame, provela nevladina organizacija WaterAid. Osim ankete, u obzir su uzeta i ranija istraživanja. Ovih pet grešaka rade novopečeni roditelji:

1. Sjedalica u automobilu

Studija iz 2016. provedena na 300 mladih obitelji pokazala je da 91 posto roditelja podcjenjuje važnost sigurnosti bebe u automobilu te rade ozbiljne pogreške prilikom montiranja sjedalice u vozilo i stavljanja bebe u nju. 

2. Spavanje između hranjenja

Najvjerojatnije zbog vlastite iscrpljenosti i potrebe za snom, roditelji rade prevelike pauze u hranjenju bebe. Prvih nekoliko tjedana beba treba jesti svaka dva do tri sata, čak i ako nije gladna, što znači da je trebate buditi da jede. Kada počne lijepo napredovati i dobivati na težini te pedijatar potvrdi da je sve u redu, možete se opustiti i odspavati zajedno sa svojom bebom.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

3. Nepravilno nošenje bebe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnioci upozoravaju da je najčešća greška, a može imati ozbiljne posljdecie po dijete. držanje bebe u 'jajetu', sjedalici za auto ili nekom drugom stolcu za spavanje. Poručuju roditeljima da beba u, primjerice sjedalici za auto, treba biti samo dok se vozi, a svo ostalo vrijeme biti slobodna, odnosno ležati na trbuhu ili u narujčju mame i tate kako bi se mogla pokretati, istezati i biti u prirodnom položaju.

4. Previsoka sobna temperatura

Roditelji česti previše zagrijavaju prostorije u kojima boravi beba. Temperatura bi trebala biti podešena na 20 do 22 Celzijeva stupnja jer bebi to najviše odgovara te treba voditi računa da u prostoriji nema vlage, ali i da zrak nije presuh. Također naglašavaju kako bebu ne treba previše oblačiti i zagrijavati. 

5. Boravak novorođenčeta u gužvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Pedijatri poručuju da s razlogom postoji vrijeme babinja i da ne treba žuriti s time da novorođenče vodite među ljude, osobito ako je sezona gripe. Beba mora steći imunitet i treba joj mir i poznato okruženje prva dva mjeseca života. Savjetuje se šetnja i boravak na svježem zraku, no nikako odlazak u gužve. 

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba