OGLAS

Nema pozitivnog učinka

Pet stvari koje možete napraviti umjesto vikanja na djecu

Image
Foto: Thinkstock

Rekli ste da nikad nećete biti roditelji koji stalno urla na svoju djecu, ali redovito na njih vičete? Niste sami. Zato vam nudimo neke alternative

10.2.2018. u 8:15/ Život i stil

Puno je razloga zašto bi mogli povisiti glas. Od traženja (po peti put) da se obuče jer morate krenuti pa zašaranog zida - a pored je ploča za crtanje. U životu roditelja postoje svakodnevni 'okidači' koji jamče podizanje glasa. Istina je da vikanje (privremeno) ublažava stres, ali poslije je druga priča. Postoji osjećaj gubitka kontrole i grižnja savjesti.

Vikanje podiže razinu stresa još više - ako je to moguće, a i nema pozitivnog učinka.  Ako vičete, djeca vjerojatno neće moći obraditi što govorite, pa će odgovoriti zatvaranjem u sebe ili opet vikanjem. I tako nastaje začarani krug...


Zapamtite da djeca ne vide situaciju u istom kontekstu odrasli i probajte s ovih pet tehnika:

1. Koristite riječi, a ne vikanje: spori, autoritativni ton glasa daje više na ozbiljnosti, pogotovo ako objasnite da određeno ponašanje nije prihvatljivo i zašto. To će pomoći djeci da shvate empatiju i naučit će ih da komunicaraju o svojim osjećajima.

2. Odmaknite se: strategija 'time-out' je strategija koju često koristimo s djecom, ali se može uspješno primijeniti i na odrasle. Pazite da djeca budu u sigurnom prostoru, a zatim se odmaknite na trenutak, duboko udahnite i mirno se vratite u situaciju, razgovarajte čvrstim glasom i pokažite djetetui da ste uvjereni u ono što izgovarete i da niste izgubili kontrolu nad situacijom.

3. Zlatni kompromis: tko kaže da uvijek morate 'pobijediti' kako biste bili čvrst i učinkovit roditelj? Granice su važne, ali možete biti fleksibilni unutar tih granica. Na primjer, želite isključiti televizor, ali vaše dijete ga želi gledati još 10 minuta. Prihvaćanje pet minuta pomaže djetetu da osjeti neku kontrolu i ima osjećaj da ga slušate.

4. Prepoznajte i priznajte svoje osjećaje: uzimanje vremena za prepoznavanje vlastitog stanja uma i kako to može utjecati na naš odgoj je važno. Priznajte svoje osjećaje i pokušajte ih razdvojiti od odgovora na iritantno ponašanje vašeg djeteta.


5. Pokažite suosjećanje i empatiju: to može biti teško, jer pokazivanje ljubaznosti prema maloj osobi koja vas namjerano 'provocira' i iskušava granice, može biti teško. Ali pokušavajući razumjeti ponašanje vašeg djeteta, bolje ćete shvatiti njihovo ponašanje. Često zanemarujemo i odbacujemo važnost priznavanja osjećaja djeteta.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
Palm springs
Ljubav je na selu
default_cta
Konobari do daske
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Barapapa
default_cta

Više s weba

Pročitajte još

Image
Božićne težine teško se riješiti

Za jednu šalicu kuhanog vina potrebne su 44 minute hoda, za tipičnu božićnu večeru sat i 44 minute trčanja


Više s weba