promisli prije nego kažeš

Pet stvari koje roditelji nikada ne smiju govoriti svojoj djeci

Image
Foto: Thinkstock

Često nismo svjesni koliko ono što govorimo utječe na djecu i urezuje se u njihovo pamćenje. Osvijestite malo riječi koje izlaze iz vaših usta

7.6.2017. u 12:35/ Život i stil

Roditelji često nisu svjesni koliki utjecaj imaju na svoju djecu - i to je sasvim normalno. U suprotnom bi pali pod teretom odgovornosti koji je ionako jako velik. Odgoj djece nije nimalo lagana stvar.

No, evo što bi trebalo izbjegavati u svakodnevnoj komunikaciji s klincima kako bi oni izrasli u zrele, stabilne i zdrave ljude.

Pet fraza koje nikada ne smijete govoriti svojoj djeci​

"Obećavam"

Povjerenje se teško stječe, a jako lako gubi. Obećanja se nerijetko lako daju, a teško ispunjavaju. Nemojte učiti svoje dijete da gazi danu riječ. "Obećavam" ima veliku težinu i nije joj mjesto u svakodnevnoj komunikaciji. Nemojte djetetu nešto obećati, ako niste sto posto sigurni da obećenje možete ispuniti. Radije "obećavam" zamijenite s "potrudit ću se", "pokušat ću" ili "dat ću sve od sebe".

"Pusti meni, ja ću" 

Teško je gledati dijete kako se muči sa zadatkom koji je pred njega postavljen i nagonski mu želite pomoći. Najlakše je u toj situaciji reći: "Pusti meni, ja ću". No, time štetite svome djetetu jer ga učite da postoji lakši način za rješavanje problema, a to nije uvijek dobro. Treba dijete od malenih nogu učiti radu, trudu i odgovornosti.

"Ti si tako pametan/pametna"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako djeci stalno govorite da su pametna, kad naiđu na prvu prepreku, bit ćete u rpoblemu jer će posumnjati u sebe i brzo odustati od zadatka. Umjesto toga, bolje je da pohvalite njihov trud i posvećenost zadatku i pokažete im da je to način za savladavanje prepreka. 

"Zašto ne možeš biti kao svoja sestra/brat/prijatelj"

Uspoređivati svoje dijete s bilo kim drugim donosi više štete nego koristi. Svako dijete treba okolinu i svijet doživljavati na svoj način i u krajnju ruku, natjecati se samo sa sobom. Svako je dijete posebno. 

"Debela sam, imam široke bokove..."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Ovo jako loše utječe na samopouzdanje, osobito kod djevojčica. Ne zaboravite da se djeca ugledaju na svoje roditelje i kopiraju njihovo ponašanje te da ste vi idol svojoj kćerki. Sigurni smo da im ne želite nabijati komplekse zbog izgleda, a kritzirajući pred njima svoj izgled, baš to činite.

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba