Životni stil

Pet zdravih navika koje značajno smanjuju rizik od raka dojke

Image
Foto: www.profimedia.hr

Iako ne postoji jedinstven način za sprječavanje raka, evo što znanost kaže da može smanjiti rizik od razvoja raka dojke

7.2.2019. u 11:25/ Život i stil

Određene promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik od raka dojke - donosimo vam šest najvažnijih:

1. Tjelovježba

Vježbanje je korisno iz više razloga, od boljeg kardiovaskularnog zdravlja do poboljšanog raspoloženja. Istraživanja također pokazuju da redovita tjelesna aktivnost može smanjiti rizik od razvoja raka dojke. Vježba može smanjiti upalu, poboljšati imunološki sustav i dovesti do pada tjelesne masti, što je sve povezano s nižim rizikom od raka dojke. Oko 300 minuta tjelesne aktivnosti tjedno idealno je za prevenciju raka dojke, otkrili su istraživači u studiji objavljenoj u JAMA Oncology2015. godine. Slično tome, druga istraživanja sugeriraju da je do 40% karcinoma povezano s prekomjernom težinom ili pretilošću, što vježbanjem možemo spriječiti.

2. Ograničite alkohol

Redovito konzumiranje alkohola povezano je s najmanje sedam različitih vrsta raka, a veza između alkohola i raka dojke je posebno jaka, možda zato što alkohol može povećati razinu estrogena do potencijalno opasnog stupnja. Preporuke su do jednog pića dnevno za žene ili dva dnevno za muškarce. Mnogi stručnjaci kažu da konzumiranje alkohola na toj razini vjerojatno ne šteti zdravlju i može donijeti neke koristi.

3. Ograničite unos masti

Nedavna istraživanja pokazuju da konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i pretilosti. No, s druge strane, studija objavljena u JAMAOncologyu svibnju otkrila je da su žene koje su slijedile prehranu s niskim udjelom masti koje su također bogate cjelovitim žitaricama imale 22% manji rizik od smrti od raka dojke tijekom više od osam godina praćenja, u usporedbi sa ženama koje nisu prilagodile unos masti. Međutim, studija nije mogla točno izvući zašto je dijeta s niskim udjelom masti povezana s nižim rizikom od raka, te su autori naveli da žene na ovom planu prehrane također imaju tendenciju da izgube više kilograma.

4. Nemojte pušiti

Pušenje je tipično povezano s rakom pluća, ali neka istraživanja sugeriraju da cigarete također mogu povećati rizik od razvoja drugih vrsta bolesti, uključujući rak dojke. Jedna studija, objavljena u časopisu Breast Cancer Research 2017. godine, ukazuje na to da je taj rizik posebno jak za ljude koji počinju pušiti rano u životu, potencijalno zbog načina na koji cigarete utječu na hormone tijekom razvoja grudi.

5. Ubacite vlakna u prehranu

Vlakna - dio namirnica na biljnoj bazi koje vaše tijelo ne može apsorbirati i probaviti - pomažu u svemu: od probave do upravljanja kolesterolom i težinom. Studija iz 2016. godine objavljena u BMJ-u pokazala je da su žene koje su odgovorile da su jele oko tri obroka dnevno, koja su bila bazirana na voću bogatom vlaknima dok su bile tinejdžerice, imale 25% manju šansu za razvoj raka dojke kao odrasle žene, u usporedbi s onima koji su govorili da jedu manje voća.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Glava krije istinu

Testiranje na droge: kako marihuana dolazi u kosu i koliko dugo tamo ostaje?

Više s weba