samo za krajnju nuždu

Pilula za dan poslije od danas se može kupiti bez recepta

Image

Pilula, Tableta

Foto: Thinkstock

Dosad je taj kontraceptiv za sprečavanje neplanirane trudnoće u Hrvatskoj bio dostupan samo na liječnički recept. Odlukom EU-a korisnicama se želi ubrzati pristup tom lijeku, te povećati njegova učinkovitost

23.4.2015. u 14:20/ M.B./Hina

ZAGREB - Hitni kontraceptiv pod nazivom ellaOne, takozvana "pilula za dan poslije", od četvrtka se može kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta, u skladu s odlukom Europske komisije o bezreceptnom načinu izdavanja tog lijeka, koji je obvezujući za sve zemlje članice Europske unije, izvijestila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Dosad je taj kontraceptiv za sprečavanje neplanirane trudnoće u Hrvatskoj bio dostupan samo na liječnički recept. Odlukom EU-a korisnicama se želi ubrzati pristup tom lijeku, te povećati njegova učinkovitost.

Ministar zdravlja SinišaVarga najavio je u četvrtak da će se dostupnost 'elleOne' pilula postupno širiti na sve ljekarne, ali će se strogo evidentirati njihova prodaja.

"Usko surađujemo s Hrvatskom ljekarničkom komorom, koja snosi veliku odgovornost da postupanje ljekarni, koje moraju točno utvrditi kome izdaju pilule, po kojoj indikaciji i na koji način, te o tome voditi strogu medicinsku evidenciju koju će komunicirati prema liječnicima obiteljske medicine", rekao je Varga.

Istaknuo je da treba spriječiti opasnost da se zbog uzimanja lijeka mimo stroge indikacije našteti nečijem zdravlju.

"Pilula za dan poslije trebala bi biti samo za slučaj krajnje nužnosti", kazao je Varga te za sprečavanje začeća preporučio manje radikalne metode poput apstinencije, pogotovo kod maloljetnika, ili upotrebu kondoma. 

S njim se slažu i stručnjaci na tom području. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tableta nije previđena kao kontracepcija, dakle da mlada žena uvečer ima odnos bez zaštite i razmišlja o tome kako će ujutro kupiti tabletu. To je hitna kontracepcija", upozorio je ginekolog Zlatko Topalović

Pilula ellaOne koristi se za sprječavanje neplanirane trudnoće ako se uzme unutar 120 sati (pet dana) nakon nezaštićenog snošaja ili zatajenja kontracepcijske metode. Djeluje tako da sprječava ili odgađa ovulaciju, a najbolji učinak ima ako se uzme u roku 24 sata.

Europska komisija donijela je odluku o bezreceptnom izdavanju tog kontraceptiva na temelju preporuke Europske agencije za lijekove (EMA) koja smatra da će se time ubrzati pristup lijeku i povećati njegova učinkovitost.

HALMED podsjeća da je hitna kontracepcija lijekom ellaOne metoda koja se koristi samo povremeno i nikako ne smije biti zamjena za metodu redovne kontracepcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Lijek ellaOne odobren je u EU od 2009. godine, a o rizicima i koristima njegove primjene do danas je prikupljen i obrađen opsežan skup informacija, te je ocijenjeno da se može sigurno i učinkovito koristiti bez liječničkog recepta.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba