ministarstvo još nije izdalo dozvolu

Pilula za pobačaj stiže u Hrvatsku: jeftinija od kirurškog pobačaja

13.4.2015. u 18:01/ RTL

A ako je suditi prema nekim najavama, Hrvatice bi uskoro mogle dobiti priliku da svoje pravo na pobačaj ne koriste kirurški, već lijekovima. Na ljeto, naime, u Lijepu našu napokon stiže pilula za pobačaj koja se u Europi koristi već 35 godina. Mogućnosti su nevjerojatne. Trudnicama koje prekinu trudnoću čak se nudi i mogućnost da promijene svoju odluku

Gabriel je sretna beba, a zapravo je malo nedostajalo da ne ugleda svjetlo dana. Naime, njegova mama Andrea, kad je doznala da je trudna, odlučila je pobaciti. U šestom tjednu trudnoće popila je pilulu za pobačaj i istog trenutka požalila.

"Pokušala sam povratiti, ali ništa nije izlazilo", ispriača je Andrea Minichini.

Riječ je o piluli koja uskoro stiže i u Hrvatsku. Piluli nakon koje se pobačaj više neće morati raditi kirurški već će se trudnoća, uz pomoć dviju tableta, moći prekinuti do sedmog tjedna. Što se samih žena tiče, pilula je znatno ugodnije rješenje.

"Mislim da je to bolje za ženu da je mogućnost komplikacija ipak manja kod medikamentoznog pobačaja iako mi s tim nemamo u Hrvatskoj iskustva", pojasnila je ginekologinja Jasenka Grujić Koračin.

U Americi su otišli i korak dalje. Uz ove, pojavila se i pilula koja poništava djelovanje prethodne. Gabrijelova majka uzela ju je dva dana nakon ove za pobačaj. Riječ je zapravo o velikoj dozi progesterona. Iako je Andrei posteljica već bila napukla, Gabrielu se se čuli otkucaji srca.

"Beba, umjesto da bude u sredini, otišla je na stranu i sklupčala se", otkrila je Andrea.

"Rekla mi je – učinite sve da mi spasite bebu. To je bilo jako emotivno. Netko tko je upravo popio tabletu da bi prekinuo trudnoću je odmah shvatio da je učinio nešto pogrešno", ispričao je liječnik Matt Harrison.

Što se Hrvatske tiče, još se ne zna hoće li hrvatske trudnice imati mogućnost da se predomisle nakon što su već popile pilulu za pobačaj. Ona je trebala od ministarstva dobiti odobrenje u ožujku. Ali niti nakon polovice travnja još uvijek je nema. U liječničkim kuloarima priča se da je zapela zbog cijene. Naime, kirurški abortus u prosjeku košta dvije tisuće kuna. Pilula trostruko manje. A to znači i trostruko manju zaradu ustanovama koje smiju raditi abortuse. No riječ je o piluli koja se u Europi koristi već 35 godina.

"Mislim da je to sramota struke. sramota zato jer se 50 posto svih pobačaja u Europi radi medikamentoznim putem", rekla je Grujić Koračin.

Ma što tko mislio o abortusu, žene u 21. stoljeću moraju imati pravo izbora. Kako na abortus, tako i na način na koji će ga obaviti. U Lijepoj našoj na taj izbor još uvijek čekamo.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba