HITNA KONTRACEPCIJA

Pilulu za dan poslije bit će moguće kupiti bez recepta

20.1.2015. u 19:07/ RTL

Europska komisija donijela je odluku: tzv. pilule za dan poslije moguće je kupiti bez recepta u svim zemljama Unije. Dosad je za njih u Hrvatskoj i još pet država bilo potrebno imati liječnički recept. Nova odluka je pravno obvezujuća.

I dok je Ellaone u Hrvatskoj moguće dobiti isključivo putem liječničkog recepta, u razdoblju od 6 mjeseci kada se promijeni sama amabalaža lijeka, ali i uputa o lijeku, liječenički recept više neće biti potrebna.

A baš taj recept u ovoj ordinaciji lani je zatražen gotovo 700 puta.

"Ako vi to stavite na nivo slobodne prodaje u dućanima, ili u apotekama, onda na neki način nemate sustavnost u primjeni kontracepcije. Svatko uzima kako hoće", kaže ginekolog DubravkoLepušić.

Odlukom Europske komisije, najdalje u srpnju, pilulu za dan poslije - koja djeluje i 5 dana nakon nezaštićenog odnosa, moći će se kupiti u ljekarnama i bez recepta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I bezazlenije tablete od vitamina i apsirina se ne uzimaju samo tako, nego se savjetuje sa liječnikom. Mislim da bi to u Hrvatskoj trebala biti kultura odlaksa liječniku", smatra Lepušić.

Do planirane prodaje bez recepta, farmaceuti i liječnici proći će edukaciju, a pilule su odobrene u svim zemljama Unije. Obvezujuće bezreceptno izdavanje neke članice ipak, mogu izbjeći.

Upravo se čita

Image
375 tisuća tona

Gomila mulja brine stanovnike Ivanje Reke! Potraga o tempiranoj ekološkoj bombi na rubu Zagreba

"Odluka EK je pravno obvezujuća u svim državama članica EU osim u onima kojim je nacionalnim zakonodavstvom strogo regulirano izdavanje kontraceptiva uz liječnički recept", objašnjava Ivana Šipić iz odnosa s javnošću HALMED-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba