naputak za rukovanje :)

Pismo novorođenčeta mami i tati koje će ganuti, ali i utješiti svakog 'novopečenog' roditelja

Image
Foto: Thinkstock

Ništa vas i nitko ne može pripremiti na dolazak djeteta, osobito kada prvi put postajete roditelj. To je ujedno predivno i zastrašujuće iskustvo

22.9.2017. u 10:00/ Život i stil

Nedavno je Udruga primalja Škotske na svom Facebooku objavila pismo napisano iz perspektive novorođenčeta mami i tati koje ima iznenađujuće velik učinak, a ukratko bismo ga mogli sažeti kako "naputak za rukovanje bebom u deset koraka". Evo pisma u cijelosti:

" Dragi mama i tata, molim vas stavite ovo moje pismo na vidljivo mjesto kako biste ga mogli pročitati svaki put kada stvari budu teške i kada budete na izmaku snaga zbog mene.

Molim vas nemojte očekivati previše od mene. Ja sam samo novorođenče. Nemojte očekivati ni previše od sebe kao roditelja.

Dajte nam vremena. Šest tjedana nam dajte. Meni da malo narastem, razvijem se i steknem rutinu, a vama da se odmorite, opustite i tebi mama da se tijelo vrati u normalu.

Molim vas nahranite me kada sam gladan jer u maminom trbuhu nisam znao za glad, a sat i vrijeme još mi ništa ne znače.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Molim vas, držite me i mazite, ljubite me i brinite se o meni. Uvijek sam bio tako blizu svojoj mami i nikada prije nisam bio sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molim vas, oprostite mi ako previše plačem. Ne želim vam otežati život , ali to je jedini način na koji vam mogu pokazati da nisam zadovoljna. Istrpite me ovo kratko vrijeme, jer što budem stariji, manje ću plakati. 

Molim vas, pronađite vremena da me upoznate i da vidite koliko se razlikujem od vas. Pažljivo me promatrajte, a ja ću vam sve pokazati - što me umiruje i što mi godi.

Molim vas, zapamtite da sam žilav i da mogu izdržati greške koje ćete napraviti i koje su sasvim prirodne. Sve dok griješite iz ljubavi ne možete mi nauditi.

Molim vas, nemojte biti razočarani ako ne budem savršena beba kavu ste očekivali i molim vas, nemojte biti razočarani sobom jer niste savršeni roditelji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Molim vas, brinite o sebi: jedite zdravo, odmarajte se, vježbajte pa  kada smo skupa da imate energije i volje za mene. Lijek za zahtjevnu bebu je odmorna i zadovoljna mama.

Molim vas, brinite o vašoj vezi. Želim da budemo prava obitelj.

Molim vas, imajte na pameti širu sliku. Ovakav ću biti vrlo kratko, iako to vama sada djeluje kao vječnost. Iako sam vam okrenuo život naopačke, molim vas sjetite se da će se sve uskoro vratiti u normalu.

Uživajte u meni - nikada više neću biti ovako mali". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, autor ovog prekrasnog pisma nije poznat. No, ono je zasigurno pomoglo mnogim novopečenim roditeljima u trenutku kada im je to bilo najpotrebnije. Dokaz tome je činjenica da pismo već godinama kruži internetom i prikuplja divne komentare.

Netko je na sve još dodao: "Molim vas, mama i tata, nemojte osjećati krivnju ako zaboravite sve ovo gore napisano i ja vam ne pričinjam zadovoljstvo. Toliko ste umorni da se jedva sjećate i svog imena. To ne znači da ste loš roditelj, nego da ste čovjek. Ne brinite, ja se i tako neću sjećati toga :)".

Ako i vi znate nekoga tko ima malenu bebu, proslijedite mu ovo pismo.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Neugodni cistitis

Upala mokraćnog mjehura: koji su simptomi i kako ju liječiti?

Više s weba