ukiseljeno i fino

Pitali smo nutricionistkinju Bunić koliko je ajvar kaloričan, a zimnica zdrava?

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Otkrivamo koje su prednosti ukiseljenog povrća pred svježim i koliko ajvara smijemo pojesti, a da ne pretjeramo

2.10.2019. u 7:46/ Marijana Markelić

Vrijeme je pripremanja zimnice. Rajčice dozrele na kolovoškom i rujanskom suncu pretvaraju se u šalšu, paprike i patlidžani u ajvar i pinđur, a šljive i marelice u marmelade. Glavice svježeg kupusa uz malo dobre volje i strpljenja postaju kisele te čekaju da u njih zamotamo mljeveno meso i rižu pa napravimo sarmu ili pak svakodnevno uživamo u salati od kiselog kupusa.

No koliko je zdrava zimnica, koje su prednosti ukiseljenog povrća pred svježim i ono najvažnije - hoćemo li se udebljati pojedemo li odjednom teglicu ajvara (jer svatko zna koliko je teško stati na jednoj žlici), upitali smonutricionistkinju Almedinu Bunić.  

"Povrće koje ide u zimnicu se termički obrađuje što dovodi do gubitka nekih vitamina kao što su C, B2, A dok i dalje imamo minerale koji su od velike važnosti za organizam, vlakna i fitonutrijente. Ono na što trebamo obratiti pozornost je da pazimo na količinu soli koja se dodaje nu zimnicu", kaže nutricionistkinja, ali i dodaje kako postoji zimnica koja dobiva na nutritivnim vrijendostima.

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kiseli kupus je iznimno bogat i potreban organizmu u zimskim danima. Veće količine C vitamina, probiotičke kulture koje se prirodno stvaraju u kupusu prilikom feremntacije su odlična obrana organizma u zimskim danima. Uz jogurte i kefire koji su izvor probiotika, kupus je odličan izvor prirodnih probiotika", otkriva Bunić.

Koja je prednost ukiseljenog povrća pred svježim?

Upravo se čita

Image
Slučaj Platak

Pročelnik HGSS-a o ozlijeđenom kolegi: 'Nije dobro, ima vrtoglavice, ne može čitati. Policiju ne komentiram'

"Unos voća i povrća je od velike važnosti za očuvanje zdravlja jer je bogato vlaknima, vitaminima, mineralima te fitonutrijentima. Danas imamo mogućnost jesti sve vrste voća i povrća tijekom cijele godine, no to nije preporučljivo. Namirnice koje nisu sezonske, osim što su nutritivno siromašnije, često su i tretirane više, nego u sezoni.

Povrće i voće je dobro kupovati kada im je sezona, kada je nutritivno nabogatije te smrzavati ili raditi zimnicu. Svi se prisjećamo lijepih šarenih teglica mamine i bakine zimnice", kaže nutricionistkinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay
Image
Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Kralj zimnice - ajvar

Ljut ili blag, samo od pečenih roga ili s dodatkom patlidžana, često se dogodi da ajvar nestane brže, no što ga napravimo jer je odličan prilog velikoj paleti jela, a može se i kao začin dodavati u variva.

(FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL)​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li se ikada zapitali koliko ajvara smijemo pojesti u jednom obroku, odnosno možemo li pretjerati? Pitali smo to nutricionistkinju Bunić. 

"Ajvar je rađen od paprika, patlidžana i nešto ulja. Domaći ajvar za razliku od industrijskog je bogatiji okusom i kvalitetniji jer nema u sebi aditiva i konzervansa. 100 grama domaćeg ajvara u koji je dodano malo ulja sadrži 80-130 kalorija, što je zaista jako malo. Ajvar je odličan kao izvor minerala, odličan izvor vlakana te prava poslastica uz meso ili na kruh.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čest problem

Neugodni bolovi oko pupka: kojih je 11 mogućih uzroka

Više s weba