U UMJERENIM KOLIČINAMA

Pivo pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i pomaže kod nesanice

Image

Umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje

22.10.2015. u 8:19/ Hina

Pivo sadrži molekule i hranjive tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu, poput melatonina čija se razina u krvi povećava nakon konzumacije piva, ali prekomjerna konzumacija ima suprotni učinak i može biti razorna za tijelo, psihu i okolinu, navodi predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam Darija Vranešić Bender.

Izreka "pivce za živce" tijekom prošlog stoljeća objašnjavala se sadržajem vitamina B i hmelja u pivu. Danas brojni znanstveni dokazi ukazuju kako pivo doprinosi opuštanju kod psihičke napetosti i koristi dobrom snu i zbog brojnih drugih novootkrivenih tvari koje sadrži. Umjerena konzumacija piva – najviše jedno malo pivo dnevno za žene i dva mala piva za muškarce - pridonosi prehrani, ima opuštajući učinak i može pomoći kod nesanice. Smatra se da je za taj učinak osim sadržaja alkohola odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Tek odnedavno poznato je da pivo sadrži i melatonin, hormon koji utječe na regulaciju budnosti i sna, odnosno služi kao "unutrašnji sat". Melatonin je hormon kojeg prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. Osim utjecaja na san, melatonin posjeduje i antioksidativno djelovanje, a koristi se i kao provjerena i tražena anti-aging supstanca. Posljedica povećanja razine melatonina u krvi je pospanost i s vremenom utonuće u san. Razina melatonina ostaje povišena tijekom cijele noći, otprilike 12 sati i sa zrakama sunca polako se snizuje signalizirajući vrijeme za buđenje. Zbog svoje noćne aktivnosti, melatonin se ponekad naziva "drakulom hormona".

Također, nedavno je otkriveno da karakterističan gorkast okus piva potiče lučenje dopamina, hormona ugode. Iz svih nedavnih spoznaja vidljivo je da pivo sadrži splet molekula i hranjivih tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu, stoga se umjerena konzumacija može smatrati blagotvornom za živčani sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pribroje li se tome sve druge korisne molekule koje pivo sadrži, čini se da umjerena konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje. Valja naglasiti da je ključna riječ "umjereno", a pritom se tu misli na tri do šest decilitara piva dnevno za muškarce i do tri decilitra piva za žene. Prekomjerna konzumacija ima suprotni učinak i može biti razorna za tijelo, psihu i okolinu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba