Mala čuda

Plaču li bebe već u majčinom trbuhu? Ili to ostavljaju za dolazak na svijet?

Image
Foto: Pixabay

Bebe znatnu količinu vremena izvan maternice provedu plačeći, no počinju li vježbati već u njoj?

6.2.2018. u 16:00/ Život i stil

Jedva čekate ultrazvuk kako biste vidjeli svoju bebu u u stvarnom vremenu kako pokazuje nove vještine poput udaranja, mahanja ili sisanja palca. Danas možemo svjedočiti razvoju bebe u trbuhu više nego ikad, ali se i dalje pitamo što sve beba može napraviti dok je u maternici.

Znamo da bebe mogu sisati palac i gutati, ali što je s plakanjem? Plaču li bebe u maternici? Bebe znatnu količinu vremena izvan maternice provedu plačeći, no počinju li vježbati već u njoj?

Kako bebe reagiraju u majčinoj utrobi?

Istraživači su počeli biti znatiželjni o tome kako bebe reagiraju u maternici kad su primijetili da velik dio beba, neposredno nakon rođenja, pokazuje sklonost majčinom glasu. Jesu li djeca naučila prepoznavati glasove svojih majki dok su još bile u maternici? Ili su samo jednostavno znali tko su njihove majke?

Sada znamo, da bebe počinju učiti i reagirati na svijet dok su još u maternici. Zapravo, studije su nam pokazale da bebe počinju puno reagirati prije nego što mislimo. Jedna studija iz 2015. godine, na primjer, otkrila je da je prva beba zabilježena da reagira na zvuk u maternici u 16. tjednu trudnoće, što je zapravo prije nego što su uši potpuno razvijene. Istraživanje je također pokazalo da je razgovor i dodirivanje djeteta u maternici izravno utjecalo na fetus i da će se fetusi udaljiti i kretati više kao rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Plaču li bebe već u maternici?

Kratak odgovor je da, djeca plaču u maternici, ali znanstvenici nisu sigurni do kojeg točno stupnja jer očito, plač u maternici nije isti. Dijete koje plače u majčinom trbuhu moglo bi izgledati malo drugačije nego beba koja plače izvan.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

Jedna studija usporedila je ponašanje bebe izvan maternice s ponašanjem bebe unutar maternice. Oni su identificirali ukupno pet stanja: tihi san, aktivno stanje, tiho buđenje, aktivno buđenje i plač. Od tih pet, smatralo se da samo prva četiri postoje i u maternici. No, studija, koja je promatrala fetalnu reakciju na izloženost duhanu i kokainu, zabilježila je zapravo ono što je izgledalo kao da beba u maternici plače.

Istraživači su primijetili da je dijete pokazalo ponašanje koje se povezuje s onim kako plač bebe izgleda izvan maternice: udišući i otvarajući usta dok jezik 'pada', a zatim tri pojačana udaha. Treći i posljednji dah sadržavao je stanku na udisaju i produženi dah sa "smirivanjem". U osnovi, ono što biste zamislili kad beba kratko plače. U toj studiji, istraživači su pronašli dokaze o 'plačljivom' ponašanju kod najmanje deset drugih beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je studija objavljena 2004., bilje to revolucionarno otkriće, jer je pružilo prvi videodokaz da je dijete "plakalo" u maternici i promijenilo je način na koji su istraživači razmišljali o ponašanju, aktivnosti i razvoju fetusa. Zanimljivo je da je jedna od beba zapravo pokazala plač odmah nakon što su počeli majčini trudovi. Što ima smisla kada razmislite - beba je krenula na prilično divlju vožnju prije dolaska na svijet!

Pogledajte naš detaljan vodič Trudnoća po tjednima

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba