popularna daska

Plank - jedna vježba, jedna minuta za cijelo tijelo

Image
Foto: Pexels

Plank je danas među najpopularnijim vježbama zahvaljujući svojoj učinkovitosti i jednostavnosti izvedbe - bilo kada i bilo gdje

20.8.2019. u 12:50/ Život i stil

Vjerojatno ne postoji trening koji ne uključuje plank. Bilo da idete u teretanu, na aerobik, pilates ili jogu, zasigurno ćete se u jednom trenutku naći u planku. Kod ove vježbe najvažnije je, kao i kod svih drugih, pravilno je izvoditi. Radimo li je na pogrešan način, a to je najčešće kada u planku "propadaju" leđa, odnosno kada nismo ravni kao daska (eng. plank), riskiramo ozljedu kralježnice.

Pravilno i redovito izvođenje planka višestruko dobro djeluje na tijelo. Velika je prednost i što plank možemo izvoditi bilo kada i bilo gdje, koliko god puta želimo. Radimo samo s težinom vlastitog tijela. Ukoliko ste početnik, plank držite 15 sekundi i postepeno povećavajte na 30, 45 sekundi  pa na minutu. Ili ako želite držite deset sekundi, odmorite pet sekundi pa ponovite tako nekoliko puta. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Koji mišići rade u planku?

Bilo da radite niski plank (oslanjate se na podlaktice) ili visoki (u početnom ste položaju za sklek), raspoređujete težinu od nožnih prstiju do dlanova. Najaktivnije rade bočni trbušni mišići i prednji trbušni mišići koji podupiru mišiće kralježnice, donjeg dijela leđa te abdominalne organe drže na mjestu. Aktivni su i trapezni te romboidni mišić u gornjem dijelu leđa te prsni mišići. U planku rade i ruke.

Kad smo kod donjeg dijela leđa, treba voditi računa da ne izvijamo leđa već ih pomoću trbušnih mišića držimo u ravnini s ostatkom tijela. U planku su jako aktivna bedra, mišići stražnjice, ali i kukova koji su povezani s mišićima u donjem dijelu trbuha. Kada podvijemo kukove, napinjemo mišiće donjeg dijela trbuha, leđa i cijelog trupa.  

Kako pravilno izvoditi  visoki plenk?

1. Stanite u početnu poziciju za sklek. Ručni zglobovi trebaju biti točno ispod ramena, a kukovi u ravnini s koljenima. 

2. Ramena pošaljite što dalje od ušiju, vrat neka prati liniju tijela, gledajte u pod.  Stopala neka budu jedno do drugoga ili lagano razmaknuta. 

3. Aktivirajte mišiće nogu, stražnjice, trbušne mišiće i ruke i ostanite u položaju koliko možete.

4. Dišite duboko, to će vam pomoći da dulje držite poziciju. 

Upravo se čita

Image
BILI SMO U NJIHOVOM DOMU

Udovica u Škabrnji živi sama s petero djece. U akciju se uključio i Gotovina, evo kako i vi možete pomoći

Budete li radili plank svaki dan, vrlo ćete brzo osjetiti pozitivne promjene na tijelu. Poboljšat ćete držanje i ojačati sve skupine mišića. Kada ovladate početnom pozicijom, uvrstite u vježbanje i bočni plank.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
mjera je bitna

Znate li koliko badema dnevno smijemo pojesti?

Više s weba