nesnosna bol

Migrenu možete pobijediti uvođenjem reda u svoj život, tvrde stručnjaci

Image
Foto: Thinkstock

Iznenadni osjećaj bubnjanja i pritiska u glavi poznat je većini ljudi, no uz 360 raznih vrsta glavobolja uzrok je često nepoznat

7.9.2017. u 7:00/ Hina

Na nesreću po neke osobe te glavobolje nisu povremene niti su simptom druge bolesti. Migrene, kao i histaminske i tenzijske glavobolje bolest su same za sebe.

Migrene

Na svakih sto osoba 15 do 20 pati od migrena, kazao je Hartmut Goebel, glavni liječnik u njemačkoj klinici za bol. Bol u pravilu pogađa jednu polovicu glave i ometa normalni život. Pogođena osoba često završi u krevetu uz osjećaj stalnog bubnjanja u glavi. Bolove ponekad prati povraćanje i osjetljivost na svjetlo, zvuk i mirise. Napadi migrene traju od četiri sata do tri dana, a okidači te vrste glavobolja su stres, snažna svjetla, glasna glazba i alkohol.

Guenter Rambach, potpredsjednik njemačke lige za bol, pati od migrena nekad i 20 dana mjesečno. U njegovu slučaju promjene vremena, svjetla, mirisi, stres, pozitivni ili negativni, izazivaju migrene. "Migrena stalno tu viri u pozadini, uvijek je tu", kaže  Rambach.

Kako bi se spriječili migrenski napadi pojedinci moraju održavati uredni način života. "Isto vrijeme spavanja i odmora, objedi u isto vrijeme mogu imati pozitivne učinke kod migrena", kaže Charly Gaul iz njemačkog društva za migrene i glavobolje. On također predlaže redovito vježbanje koje povećava izdržljivost i sportove poput plivanja, trčanja, vožnje biciklom ili hodanja.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tenzijske glavobolje

Gotovo 50 posto svih glavobolja su tenzijske glavobolje, objašnjava Goebel. U usporedbi s migrenama, bol je slabija. Pacijenti opisuju bol kao potmulu i stalnu. Može zahvatiti bilo koji dio glave i traje od 30 minuta do sedam dana.

"Mišići na glavi pokazuju veću osjetljivost na bol, napeti su", kaže Goebel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tenzijske glavobolje često se javljaju nakon što je osoba provela čitav dan pred računalom i njihova ramena i vrat izložena su istoj vrsti opterećenja predugo.

U liječenju tenzijskih glavobolja, Gaul preporučuje primjenu ulja peperminta na sljepoočnice ili uzimanje sredstava protiv bolova. No, upozorava na oprez kod uzimanja sredstava protiv bolova: "Treba ih uzeti samo onda kad su bolovi neizdrživi".

Ljudi s kroničnim tenzijskim glavoboljama, što znači da se događaju više od 15 dana mjesečno, mogli bi doći u obzir za uzimanje antidepresiva jer je poznato da ublažavaju tegobe.

Histaminske (cluster) glavobolje

Histaminske glavobolje najrjeđe su od tri vrste glavobolja i pogađaju jednu na svakih tisuću osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
rasla i zbog inflacije

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od 1534 eura

"Ranije su ih zvali samoubilačkim glavoboljama", kaže Goebel. Radi se o teškoj glavobolji koja pogađa jednu stranu glave i lokalizirana je u predjelu oka.

Pacijenti ju opisuju kao ubod nožem kroz oko u glavu.

Napad traje između 15 i 180 minuta, a često se ponavlja nekoliko puta dnevno. Drugi simptomi su začepljenje nosa, suzne oči i obješene vjeđe.

Pacijenti se liječe triptanima, vrsti lijekova koje su uobičajeno koriste za druge vrste teških glaovobolja ili kisikom koji se udiše kroz masku. U prevenciji tih glavobolja pacijentima se nekad daju kortikosteroidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba