Stres i pretilost

Pod stresom ste? Istraživanje kaže da se možda zato debljate

Image
Foto: Thinkstock

Kilogrami viška možda nisu posljedica prehrane ili manjka tjelovježbe već stresa

24.2.2017. u 7:45/ Život i stil
Image
došao je do ruba

Neven se već godinama bori s pretilošću: odlučio je stati tome na kraj i postati novi čovjek

Image
došao je do ruba

Neven se već godinama bori s pretilošću: odlučio je stati tome na kraj i postati novi čovjek

Engleski istraživači usporedili su razinu stresa i tjelesnu težinu više od 2.500 žena i muškaraca starijih od 54 godine kako bi otkrili ima li stres veze s pretilošću.

Studija, objavljena u časopisu Obesity, gledala je razine hormona stresa kortizola iz uvojaka kose prikupljenih od sudionika.

"Otkrili smo da je visina kortizola u kosi u uzajamnoj vezi sa širim strukom i većim indeksom tjelesne mase, to jest BMI", rekla je voditeljica studije Sarah Jacksons s University College London. "Ovi rezultati daju dokaze da je kroničan stres povezan s višom razinom pretilosti."

Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda i otpušta ga u krvotok kad smo pod stresom. Osim u suzbijanju upala i reguliranje krvnog tlaka, kortizol pomaže u i održavanju stabilne zalihe šećera u krvi te daje energiju u hitnim slučajevima.

"Kortizol opskrbljuje mozak glukozom kako bi se mogli nositi sa stresnim događajima", rekla je Jacksons, a prenosi CNN. Također igra veliku ulogu u metabolizmu, sastavu tijela i akumulaciji masnog tkiva

Oslobađanje kortizola događa se nakon aktivacije receptora, gusto smješteni u masnom tkivu utrobe, koja okružuje naše organe, što može objasniti njegovu povezanost s debljanje i mršavljenjem.

Rezultati sugeriraju da je "kronična izloženost visokoj razini kortizola može igrati ulogu u održavanju pretilosti", ali pošto studija nije bila dužeg vijeka, nisu mogli utvrditi pravi uzrok i posljedicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće je i da je, na primjer, društvena stigma s kojom se susreću pretili ljudi krivac za mentalni stres te samim time i veću razinu kortizola. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Važan hormon

Nizak progesteron: koji su uzroci i moguće komplikacije

Više s weba