VRHUNSKI DOSEG HRVATSKE MEDICINE

Pogledajte što sve može moćan robot RONNA!

thumbnail
17.7.2013. u 19:00/ K. T./HINA

Prvi medicinski robot za koji je softver izrađen na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje u suradnji s neurokirurzima, ušao je u operacijsku salu KB Dubrava.

Znanstveno istraživački projekt "Primjena robota u neurokirurgiji", vrijedan tri milijuna kuna u sklopu kojeg se razvijaju aplikacije i alati koji bi omogućili strojevima da u hrvatskim bolnicama samostalno obavljaju određene pomoćne zahvate, predstavljen je danas u KB Dubrava.

Robotski sustav omogućava uporabu u različitim neurokirurškim operacijama poput stereotaktičkih zahvata gdje je nužna velika točnost, operacijama neurotraume, operacijama tumora mozga i mozgovnih ovojnica, u operacijama na kralješnici kao i rekonstruktivnim operacijma čeljusti i lica zbog mogućnosti točnog prepoznavanja odnosa anatomskih struktura u prostoru.

Projekt RONNA (Robotic Neuro-NAvigation) ima za cilj razvoj inteligentnih upravljačkih algoritama, softvera za vizijske sustave, alate i naprave potrebne za izvođenje tih kirurških zahvata. Precizno navođeni vizijskim sustavima roboti mogu osigurati preciznije izvođenje zahvata bez zamora ili drhtanja ruke.

Trenutno se izvode ispitivanja u realnim operativnim uvjetima na modelima kako bi se utvrdila pouzdanost tehnologije, robotske interakcije s kirurgom, a obuhvatit će i probe realnih postupaka na biološkim materijalima i bušenje kosti lubanje, te uvođenje elektroda.

"Očekujemo da ćemo na pacijentima moći isprobati cijelu tehnologiju, ali na neinvazivan način, što znači da će sve operativne zahvate izvoditi kirurg, ali će ga navoditi robot. Pri tome smanjujemo sve moguće rizike, a tek u idućoj fazi krećemo prema invazivnim operativnim zahvatima koje će izvoditi sam robot", pojasnio je voditelj projekta Bojan Jerbić.

Istaknuo je da projektni tim broji 12, većinom mladih ljudi - znanstvenih novaka, doktoranata, specijalizanata, i to je, ocijenio je, snaga projekta i "model moderne Hrvatske jer inovativni razvoj predstavlja perpektivu za sve nas".

Naglasivši da se radi se o vrlo bitnoj stvari koja skraćuje trajanje dugačkih neurokirurških postupaka i dovodi do povećanja preciznosti postupaka, ravnatelj KB Dubrava Dragan Korolija Marinić ustvrdio je da uspjeh ovog projekta "potvrđuje da vjera u vlastite snage i pamet daje rezultate".

U ekonomskom, znanstvenom i medicinskom smislu projekt, složili su se danas stručnjaci, ima potencijale ovladavanja novim znanjima, uvođenja novih tehnologija u medicinsku praksu, održavanja tehnologijske i znanstvene razine Hrvatske s razvijenim zemljama, održavanja konkurentske sposobnosti na tržištu, ulaza na tržište sofisticirane medicinske tehnike te sjedinjavanja znanstvenika tehnoloških i medicinskih fakulteta u Hrvatskoj.

Projekt provodi Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) uz financijsku potporu Poslovno – inovacijske agencije RH (BICRO) kroz program TEST (razvoj inovativnih tehnologijskih projekata u akademskoj zajednici), a partneri u ovom istraživanju su KB Dubrava i Hrvatski institut za istraživanje mozga.

"Ovo što smo danas vidjeli pokazuje da smo mi, kad je riječ o znanju, posebno u području medicine već punopravni članovi EU-a i da imamo projekte kakvi se traže - inovativne, poduzetne i utemeljene na znanju", rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović nakon što je zajedno s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem prisustvovao prezentaciji kliničkog ispitivanja robotske primjene u neurokirurgiji.

Istaknuo je da naša akademska zajednica, medicina i znanost imaju ljude koji su konkuretni u europskom znanstvenom, istraživačkom i obrazovnom prostoru.

Upravo se čita

Image
Policija šuti...

Objavljene poruke ubijene studentice iz Osijeka: 'Ako te neka cura bude pitala za njega, reci da bježi'

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da "ulaganje u istraživanje, znanje, i razvoj treba biti investicijska strategija svake uređene države i društva" te ustvrdio da u Hrvatskoj iz dana u dan ima sve više centara izvrsnosti te da i današnji dan ukazuje na potrebu da se diljem Hrvatske oni i razviju.

Na novinarski upit je li Ministarstvo zdravlja provelo nadzor vezano uz slučaj Osječanke koju je policija privela na prijavu njezina sina, a zatim je sudskom odlukom smještena na psihijatrijski odjel, istaknuo je da je zdravstvena inspekcija Ministarstva provela nadzor te očekuje da će danas biti gotovo izvješće te će "obavijestiti pravodobno one koji o tome trebaju što znati". Ostojić je odbio komentirati je li istina da njegova supruga vodi slučaj.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba