vitamini

Pojmovi s kojima se susreću trudnice: folat i folna kiselina. Znate li razliku?

Image
Foto: Thinkstock

Folat i folna kiselina nisu isto. Jedno od njih može vrlo loše utjecati na organizam

26.3.2018. u 15:23/ Život i stil

Ako se do trudnoće niste susrele s folnom kiselinom, kada budete trudne sigurno hoćete jer će svaki ginekolog preporučiti da počnete uzimati ovaj vitamin iz skupine B vitamina topivih u vodi, nužan za zdrav razvoj bebe.

Postoje folat i folna kiselina, premda se često ta dva pojma poistovjećuju. U čemu je razlika između folata i folne kiseline?

Folat je vitamin B9 u prirodnom obliku, odnosno iz prirodnog izvora poput špinata, graha, jetrica (osobito pilećih), zelenog lisnatog povrća, voća i cjelovitih žitarica.

Folna kiselina je sintetski oblik spomenutog vitamina B9. Njime se obogaćuju prehrambene namirnice i dodaci prehrani. 

Folat i folna kiselina preporučuju se ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama te su one i najčešći potrošači pripravaka obogaćenih folnom kiselinom.

Do deficita vitamina B9, odnosno folata ili folne kiseline (ako govorimo o sintetskom pripravku) najčešće dolazi kod trudnica, dojilja te kod anemičnih osoba i kod osoba s malignim bolestima. 

Folna kiselina najvažnija je u ranoj trudnoći te se preporuča ženama koje planiraju trudnoću. Nedostatak folne kiseline može izazvati defekte neuralne cijevi kod embrija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Dugotrajan unos folne kiseline nosi zdravstvene rizike

Iako se preopruča ženama u preroduktivnoj dobi i trudnicama, folna kiselina nije preporučljiva za konuzmaciju na dulje staze je povezana s razvojem nekoliko vrsta karcinoma. Osim toga, može narušiti i kognitivne sposobnosti. 

Kod folata pak nema bojazni od štetnog utjecaja na oprganizam. Razlog tome je što tijelo njih u potpunosti može iskoristiti. Folati pospješuju stvaranje crvenih krvnih zrnaca i funkcije centralnog živčanog sustava.

Zaključak je da treba jesti raznovrsnu hranu kako bismo održali zdravlje organizma i kako ne bismo ovisili o dodacima prehrani.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba