Veća prevencija

Pošast neuroloških bolesti: Oboli svaka druga žena i svaki treći muškarac

Image
Foto: Thinkstock

Opasnost se povećava s godinama života, no evidentirana je i razlika ovisno o spolu

2.10.2018. u 12:11/ Hina

Svaka druga žena i svaki treći muškarac u svijetu mogli bi oboljeti od neke degenerativne neurološke bolesti poput demencije ili Parkinsonove bolesti ili od moždanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljeni u utorak stručnome časopisu Journal of Neurology Neurosurgery and Psychiatry

Studija je utemeljena na rezultatima praćenja mentalnog stanja 12.102 osobe starije od 45 godina u razdoblju od 1996. godine do smrti ili do 1. siječnja 2016. 

Od 5291 smrtnog slučaja, koliko ih je evidentirano tijekom 26 godina trajanja ove epidemiološke studije, kod 1489 osoba razvio se neki oblik demencije, u 80 posto slučajeva Alzheimerova bolest, kod 1285 je zabilježen moždani udar, a kod 263 se razvila Parkinsonova bolest. 

Kod žena veća opasnost paralelnog razvoja demencije i moždanog udara

Očekivano, zamijećeno je da se opasnost povećavala s godinama života, no evidentirana je i razlika ovisno o spolu. Naime, svaka druga žena ili njih 48 posto u dobi od 45 godina je, kaže studija, u opasnosti da tijekom života oboli od jedne od triju navedenih bolesti u odnosu na svakog trećeg muškarca ili njih 36 posto.

Takva razlika posljedica je činjenice da muškarci generalno umiru ranije od žena, pojasnio je jedan od autora studije Arfan Ikram s nizozemskog Medicinskog sveučilišnog centra u Rotterdamu. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kazao je i da je kod žena zamijećena nešto veća opasnost od obolijevanja od demencije nego kod muškaraca, a muškarci su podložniji preuranjenom moždanom udaru nego žene. Među ženskom populacijom je evidentirana i dvaput veća opasnost od paralelnog razvoja demencije i moždanog udara u odnosu na mušku. 

Znanstvenici priznaju da je studija manjkava, prvenstveno zato što je provedena među europskom, preciznije nizozemskom populacijom čija je očekivana životna dob 83,5 godine za žene i 81,7 godina za muškarce. Riječ je o relativno dugovječnom narodu pa istraživanje ne mora biti primjenjivo na druge.

Prevenciji treba pridodati više pažnje kako bi se omogućila odgoda

Ističu da je problem rizika od preuranjene smrti od neke neurodegenerativne bolesti i dalje podcijenjen u odnosu na, primjerice, rizik od obolijevanja od raka dojke, a od te vrste karcinoma globalno oboli svaka osma žena. Sličan je omjer kod kardiovaskularnih bolesti od kojih oboli svaka četvrta osoba u svijetu. 

Nizozemski znanstvenici vjeruju da bi trebalo više pozornosti pridati prevenciji koja bi omogućila odgodu pojave neuroloških bolesti za nekoliko godina.  U njihovu priopćenju stoji da po aktualnim podacima u svijetu od Alzheimerove bolesti ili nekog drugog oblika demencije boluje sedam posto ljudi starijih od 65 godina, a u populaciji starijoj od 85 godina postotak se povećava na 40.

Do 2050. godine, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) broj oboljelih od raznih vrsta demencije utrostručit će se i iznosit će 152 milijuna oboljelih, što će postati golem izazov za zdravstveni sustav bilo koje države.

Upravo se čita

Image
SADA I TO ZNAMO

Marija Šarapova ispričala dosad nepoznatu priču: 'Đoković me vodio na večeru...'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lagan san

Razlozi zašto beba nemirno spava - i što možete napraviti

Više s weba