usprkos masnoći koju sadrže

Povećajte konzumaciju orašastih plodova: Bademi i orasi skidaju kilograme

Image
Foto: Pixabay

Povećani dnevni unos orašastih plodova povezan je sa smanjenim rizikom od debljanja, pokazala je studija

25.9.2019. u 9:31/ Život i stil

Orašasti plodovi višestruko dobro djeluju na zdravlje, što su potvrdile mnoge studije do danas. Utjecaj im je zaista širok - od prevencije srčanih bolesti, dijabetesa, raznih vrsta tumora pa do poboljšanja seksualne funkcije kod muškaraca. 

Znanstvenici su nedavno otkrili još jedan plus ovih zdravih grickalica - pomažu pri mršavljenju. Dvije studije pokazale su da svakodnevna konzumacija orašastih plodova topi višak kilograma. Rezultati studija objavljeni su u časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Orašasti plodovi mogu poboljšati mušku plodnost?

Nutricionistkinja i znanstvenica Xiaoran Liu s Harvarda zajedno s kolegama provela je veliko istraživanje u kojem je koristila podatke prethodnih studija u kojima je sudjelovalo preko 100.000 žena i 27,521 muškarac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Pixabay)

Svake četiri godine ispunjavali su upitnik o zdravlju, kilaži i konzumaciji orašoida. Pokazalo se da je povećani dnevni unos orašastih plodova povezan sa smanjenim rizikom od debljanja. Konkretno, povećamo li za pola dnevne porcije unos orašoida, za 23 posto ćemo smanjiti rizik od gomilanja kilograma i pretilosti.

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Jedno od mogućih objašnjenja moglo bi biti da grickanje orašastih plodova zahtijeva određeni napor, što može povećati osjećaj sitost na dulje vrijeme.

Orašasti plodovi sadrže mnogo nezasićenih masti koje, prema nekim istraživanjima, povećavaju oksidaciju masti i termogenezu, pomažući brže pretvaranje kalorija u energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno otkriće: orašasti plodovi za 40 posto smanjuju rizik od recidiva raka debelog crijeva

Znanstvenici su provjerili ima li maslac od kikirikija isti učinak i pokazalo se da nema. 

"Naši rezultati pokazuju da je povećana konzumacija orašastih plodova povezana s prevencijom debljine bez obzira što je riječ o visokomasnim namirnicama", kaže voditeljica studije Liu za portal Medical News Today.

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba