odgoj djece

Poznati svjetski psiholog otkriva kako disciplinirati dijete u tri koraka

Image
Foto: Thinkstock

Klinci nekada znaju dovesti roditelje do ludila. Ukoliko ste i vi žrtva neposluha vaše djece, pročitajte ovaj tekst i uzmite stvari u svoje ruke

7.9.2017. u 11:40/ Život i stil

Poznati američki psiholog za djecu dr. Ross Greene otkriva tri koraka koja su vralo važna i učinkovita u odgoju djece.

Kako da roditelji ne izgube živce i discipliniraju svoju djecu tako da ona izrastu u pristojne, odrasle ljude, napisao je u knjizi "Raising Human Beings: Creating a Collaborative Partnership with your Child".

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: RTL)

Ako vaš mališan ne sluša, pokušajte umjesto kazne i prisile postupiti ovako:

1. Pronađite uzrok problema

Green ovaj prvi korak naziva korakom empatije u kojoj roditelj kroz pitanja postavljena djetetu pokušava pronaći uzrok problema i lošeg ponašanja.

2. Objasnite djetetu zbog čega tražite od njega određeno ponašanje

To znači da umjesto da naređujete svojoj djeci da jedu povrće, peru zube i idu u krevet, trebali biste im objasniti zbog čega to tražite od njih. U tom se trenutku stvara suradnja između vas i djeteta.

3. Surađujte u rješenju

Ovaj treći korak metode odgoja američki psiholog naziva "pozivanjem". Roditelji predlažu djetetu rješenje i pozivaju ga da ga zajedno realiziraju. Važno je da je to rješenje obostrano prihvatljivo. Primjerice, ukoliko dijete nešto ne voli jesti, ponudite mu neku drugu opciju. Ako ne voli kruške, ponudite mu jabuke i banane. Na njemu je da izabere od ponuđenog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Green poručuje kako se problematično ponašanje neće promijeniti preko noći, no važan je prvi korak i način na koji reagirate na djetetov neposluh. 

Čitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba