udahni duboko

Pravilno disanje čuva nas od bolesti, oslobađa briga i stresa

Image
Foto: Thinkstock

Pravilno disanje je prirodni antidepresiv, vaš osobni maser, najbolja doza vitamina i čistač vašeg tijela od toksina

23.10.2017. u 11:32/ Život i stil

Pravilno disanje podrazumjeva duboko disanje u kojemu se zrakom puni donji dio trbuha, pri čemu se pomiče dijafragma koja svojim pokretanjem masira unutarnje organe. Pravilno disanje se vježba i od višestruke nam je koristi. Smirit će vas u trenu, osloboditi vas treme pri javnom nastupu i pomoći vam da se usredotočite. Prvi korak u učenju pravilnog disanja je da zaboravite na uvlačenje trbuha i izbacivanje prsnog koša. To možda izgleda estetski dobro, no nije dobro za vaše tijelo. 

Pravilno disanje - trbušno disanje ili disanje dijafragmom

Za razliku od prsnog disanja kod kojega se pri udisanju širi prsni kš, a trbuh miruje, kod disanja dijafragmom širi se područje donjeg i gornjeg trbuha te prsnog koša. Pritom udišemo puno veću količinu kisika i trošimo manje enregije nego prilikom prsnog disanja.

Pravilno disanje znači aktiviranje ošita ili dijafragme. Riječ je o mišiću kupolastog oblika koji čini prirodnu granicu između grudnog koša i trbuha.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Kod pravilnog disanja dijafragma se potiskuje prema dolje i otvara prostor plućima koja se šire. Prilikom izdisaja dijafragma se opušta i pomiče prema gore. Dobra je stvar što pravilno disanje ne učimo, nego se podsjećamo. Na taj način udahnuli smo kada smo se rodili, no s vremenom smo naučili drugačije disati - koristeći samo pluća. Tome je kumovao stres. Uz jednostavne vježbe podsjetit ćemo se pravilnom disanju. 

Vježba za pravilno disanje

1. Sjednite na pod, u položaj lotusa i ispravite leđa. Ramena zabacite prema natrag i dolje kako biste otvorili prsni koš. Ruke položite na koljena s dlanovima okrenutim prema gore, a bradu samo malo spustite kako bi bila u prirodnom položaju. Udahnite kroz nos i izbacite trbuh - i donji i gornji.Pokušajte ga napuniti zrakom, a potom napunite i pluća. Pri izdisaju prvo praznite pluća, gornji trbuh pa donji trbuh koji na koncu lagano stisnete preme kralježnici. Ponovite vježbu nekoliko puta. Osvijestite kako se dijafragma širi i skuplja. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Druga vježba je da legnete na leđa, noge savijete u koljenima, jednu ruku stavite na trbuh te dišete isto kao i u prvoj vježbi, a drugu na prsa. Ruka na trbuhu se pri udahu mora dizati, a pri izdahu spuštati, dok ruka na prsima mora mirovati (rebra se šire u stranu). 

Pravilno disanje usporava rad srca i smiruje nas te snižava krvni tlak. Dovoljno je ove vježbe raditi jednom dnevno nekoliko minuta kako biste osvijestili i razgibali svoju dijafragmu.

Čitajte još:  

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
on vrijeđa građane

Umirovljenici Milanoviću: ' Zbog omalovažavanja Dana državnosti zasigurno ste izgubili potporu mnogih umirovljenika'

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba