sindrom policističnih jajnika

Prednost pijenja crnog vina: jedan od njegovih sastojaka uravnotežuje hormonalni sustav!

Image
Foto: PIXSELL

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika

28.10.2016. u 16:15/ Hina

Resveratol, polifenol prisutan u crnome vinu, crnome grožđu, bobičastim plodovima, kikirikiju i čokoladi, mogao bi pridonijeti uravnoteženju hormonalnog sustava kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika, sindroma koji je često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi, pišu francuski mediji. 

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta u San Diegu su suplementima resveratrola uspjeli uravnotežiti razinu hormona kod 30 pacijentica koje su patile od sindroma policističnih jajnika (PCOS). 

Sindrom se najčešće dijagnosticira kod žena u reproduktivnoj dobi. Prvi se simtpomi mogu javiti vrlo rano, već s prvom mjesečnicom te se nastaviti kod mladih žena. 

Učestalost sindroma iznosi 15-20 posto u mlađoj životnoj dobi, nešto je češći u adolescentica i iznosi 25 posto, a u perimenopauzi 10 posto. Kod žena s policističnim jajnicima folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašca, odnosno do ovulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz još u potpunosti neobjašnjenih razloga, sindrom policističnih jajnika dovodi do neuravnoteženosti hormona pa promjena jednog hormona dovodi do promjene drugoga. 

Uobičajeno jajnici proizvode mali broj muških spolnih hormona ili testosterona, a kod PCOS-a ih počinju proizvoditi više, što uzrokuje prekid ovulacije, pojavu akni, a može doći i do ubrzanog rasta dlaka na tijelu i licu, prorjeđivanja kose, debljanja... U težim slučajevima može se razviti i dijabetes tipa 2. 

Upravo se čita

Image
gasilo ga 80 vatrogasaca

Planula sušilica rublja. Majka i sedmero djece ugušili se u požaru u Francuskoj

Usporedivši razinu hormona u krvi na početku i na kraju praćenja stanja pacijentica, liječnici su ustanovili da je kod grupe žena koja je u tromjesečnom razdoblju uzimala resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, a u pacijentica koje su uzimale placebo testosteron je pao za 2,9 posto. 

Na kraju istraživanja znanstvenici su ustanovili i da resveratrol ima zaštitnu ulogu kada je posrijedi dijabetes. Tijekom tromjesečnog razdoblja u kojem su uzimale resveratrol žene su postale osjetljivije na inzulin. Zaključak upućuje na to da bi resveratrol mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin i smanji rizik od razvoja dijabetesa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati studije objavljeni su u časopisu "Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism".

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba