Osjetljiva tema

Predvidite kad ćete ući u menopauzu uz ova tri ključna pitanja

Image
Foto: Thinkstock

Na menopauzu utječe niz faktora, a puno toga nam je još uvijek nepoznato. Ipak, ova pitanja mogu vam donekle otkriti kad ćete proći kroz promjenu

5.6.2019. u 8:18/ Život i stil

Znanje o reproduktivnom zdravlju drastično se poboljšalo, ali o menopauzi još uvijek nemamo sve informacije. Nema jednostavnog testa ili mjerenja hormona koja nam mogu reći točno kad ćemo ući u menopauzu, tvrdi James Liu, ginekolog i profesor na Sveučilištu u Clevelandu za webMD.

Međutim, postoje barem tragovi uz pomoć kojih možemo naslutiti hoćemo li u  menopauzu ući ranije. "Većina žena prođe kroz menopauzu u dobi između 45 do 55, a u prosjeku s 51. godinom", tvrdi Liu. Neke žene mogu ući u ranijim 40-ima, što se onda naziva uranjenom menopauzom.

U kojoj se skupini vi nalazite? Otkrijte uz pomoć ovih ključnih pitanja.

1. Kad je vaša majka ušla u menopauzu?

Ovo je vjerojatno i najvažniji faktor. "Većina žena prođe kroz taj period u istoj dobi kad se to dogodilo i njihovim majkama, razlika je možda par godina", dodaje Liu. Studije su potvrdile da žene čije su majke prošle kroz uranjenu menopauzu imaju šest puta veću šansu da se i njima dogodi isto.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

2. Pušite li?

Dim cigarete nije samo štetan za srce i pluća, već čini loše i jajnicima. Iako je poznato da pušenje ima veliki utjecaj na reproduktivno zdravlje žena, većina to zanemaruje. Studija objavljena u časopisu Tobacco Control, pregledala je podatke 94 tisuće žena i otkrila da pušači imaju 26 posto veću šansu za menopauzu prije 50-ih.  One žene koje su prestale pušiti imaju iste prognoze. No, isplati se prestati jer što više i duže pušite, to ćete ranije ući u menopauzu.

3. Jeste li prošli kemoterapiju?

Tretman kemoterapije spašava živote, ali nažalost čini loše fertilitetu žene. Kemo može oštetiti jajnike i uzrokovati probleme s mjesečnicom, ali sve ovisi o vašoj dobi i količini kemikalija koje se koriste. Ako ste već blizu prosječnoj dobi za menopauzu, vaša se mjesečnica vjerojatno neće vratiti nakon kemoterapije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Koji je vaš BMI?

BMI je oznaka za indeks tjelesne mase. Istraživanje objavljeno u časopisu Menopause otkrilo je da žene s problemima s kilažom i pretile žene vjerojatno ući kasnije u menopauzu. Međutim, potrebna  su dodatna istraživanja o povezanosti kilograma i menopauze.

Što ignorirati?

Možda ste načuli da se menopauza može odrediti po broji djece koji ste rodili, hormonalnoj kontracepciji ili jeste li dojili. Međutim, niti jedna od tih stavki ne može predvidjeti kad ćete ući u menopauzu.

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
'MI ZNAMO CILJ'

Zlatko Dalić se obratio naciji nakon remija: 'Tužan sam jer smo igrali dobro'

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba