tjestenina glavu čuva

Prehrana bogata ugljikohodratima odgađa pojavu Alzheimera

Image
Foto: Pixabay

Lijek protiv demencije još ne postoji, no prema najnovijim istraživanjima postoji prehrana koja može utjecati na to kako mozak stari

23.11.2018. u 10:25/ rtl.hr

I dok su u trendu dijete koje se baziraju na izbacivanju ugljikohidrata, po svemu sudeći našem mozgu se to nikako ne sviđa. On više voli tjesteninu, kruh i pizzu. Australski znanstvenci otkrili su da su baš ugljikohidrati oružje protiv demencije.

Napravili su pokus na mišvima, eskperimentirajući s njihovom prehranom koja je bila koncipirana po uzoru na mediteransku i onu koju jedu stanovnici Okinawe. Poznato je da na Mediteranu i u Japanu ljudi najdulje žive i najzdraviji su. 

Unos masti bio je fiksiran, dok se s ugljikohidratima variralo. Miševi kojima je prehrana bila bogata ugljikohidratima, a siromašna proteinima pokazali su bolje mentalne performanse bez obzira na starost. Ženke su pritom prednjačile. 

Znanstvenici su proučili i njihov hipokampus, predio mozga odgovoran za učenje i pamćenje, u kojem počinju degenerativne promjene.  

"Hipokampus prvi biva pogođen neurodegenerativnim bolestima poput Alzheimera.  Ispostavilo se da prehrana bogata ugljikohidratima čuva hipokampus kod miševa pa čak i kod onih koji su bili na niskokaloričnoj prehrani", objasnio je profesor David le Couteur, šef studije na Sveučilištu u Sydneyu. 

"Za sad ne postoji učinkovit farmakološki odgovor na demenciju, no našli smo način kako usporiti razvoj bolesti. Uzbuđeni smo što smo otkrili koja hrana utječe na očuvanje mozga", objasnio je autor studije Dewib Wahl. 

"Prevecnija je ključ i sada znamo da jednostavne promjene u životnom stilu te redovita tjelovježba, mogu sniziti rizik za razvoj bolesti. Stoga zašto ne bismo nakon žustre šetnje pojeli fine kekse ili kolač?", zaključio je dr. James Pickett, šef Društva za proučavanje Alzheimera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
Iscjedak, bol, svrbež...

Najčešći problemi s bradavicama i njihovi uzroci

Više s weba