Što izbjegavati, a što ne?

Prehrana djece s atopijskim dermatitisom: na što obratiti pažnju

Image

Hranjiva, dobro uravnotežena prehrana važna je kod djece s atopijskim dermatitisom, kako bi koža i tijelo ostali što zdraviji

4.7.2018. u 13:45/ Život i stil

Važno je ne ograničiti djetetovu prehranu bez jasne koristi za dermatitis, jer restriktivna prehrana može naškoditi dječjem rastu i razvoju. Još uvijek nije jasno koliko alergija na hranu igra ulogu kod djece s atopijskim dermatitisom jer se procjene iz različitih studija razlikuju. Razlog tome jest što su učinci hrane na kožu kod atopijskog dermatitisa komplicirani i teško ih je procijeniti. Ono što znamo je da zbog ekcema dijete ima veću mogućnost da će u budućnosti razviti alergiju na hranu.

Moramo imati na umu da je pojava atopijskog dermatitisa zapravo jedan vrlo složeni splet čimbenika iz okoliša, fiziološki i genetički. Dakle, to je jedno stanje kod kojeg samo pristupanje problemu putem prehrane sigurno neće biti dovoljno.

Obratite pažnju kad se atopijski dermatitis pojavio

Atopijski dermatitis obično počinje u ranom djetinjstvu ili djetinjstvu. Djeca koja dolaze iz obitelji s poviješću atopijskog dermatitisa, astme ili peludne groznice imaju veću vjerojatnost razviti atopijski dermatitis.

Važno je i obratiti pažnju kad se problem pojavio jer nam to može pokazati treba li korigirati samo prehranu djeteta ili i majke. Bez jasno utemeljenog razloga, nikad ne treba uvoditi eliminacijske dijete jer nekad time možemo napraviti više štete nego koristi.

Alergija na hranu može se pokazati na različite načine, ali najčešće neposrednom reakcijom na hranu u roku od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, uzrokujući svrbež i ponekad osip, moguće natečene usne ili jezik, povraćanje.... Može doći i do pogoršanje ekcema unutar 48 sati nakon jedenja određene hrane. No, nikad nemojte sami izbacivati namirnice već se uvijek savjetujte s pedijatrom koji prati vaše dijete i zna njegovo stanje.

Ako znamo da dijete ima alergiju na hranu, onda bi izbjegavanje alergenih namirnica moglo pridonijeti poboljšanju simptoma.

Izbjegavajte industrijski prerađene namirnice

Ako imate dijete s atopijskim dermatitisom, treba se dosta educirati, a ponekad možete posegnuti za dodacima prehrani kao što su  omega-3 masne kiseline.

Svakom djetetu treba pristupiti individualno i potrebno je općenito paziti na prehranu djeteta. Konzumiranje fast fooda u većim količinama može pogoršati stanje atopijskog dermatitisa. Namirnice koje nemaju nutritivnu vrijednost i industrijski su prerađene, koje imaju velike količine aditiva, nikako nisu dobar izbor za djecu s atopijskim dermatitisom.

Prednost uvijek dajte cjelovitoj hrani, namirnicama koje imaju niski alergeni potencijal – žitaricama, voću, povrću, meso, riba, jaja jer je to temeljni pristup.

Pročitajte još:

Upravo se čita

Image
OTKUD LOGIKA?

Provjerili smo zašto u istoj banci u Hrvatskoj štediša na 10.000 eura zaradi 2 eura, a u Sloveniji 100 eura?

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
jednostavno do zdravlja

Kako povećati željezo u krvi: poboljšajte krvnu sliku pomoću hrane

Više s weba