dojenje

Prehrana u najranijoj dobi: majčino mlijeko - sve što bebi treba

Image
Foto: Thinkstock

Za dijete nema bolje hrane od majčinog mlijeka. Osim što zadovoljava sve bebine potrebe, dojenje učvršćuje emiocionalnu vezu između mame i bebe

Najprirodnija namirnica u prehrani dojenčadi je majčino mlijeko. Čak i ako nakon nekog vremena dijete biva hranjeno umjetnom hranom, dojenje u tom najranijem razdoblju djetetova života pruža velike prednosti.

Kolostrum, svjetla tekućina  koja se izlučuje prije pojave samog mlijeka, bogata je protutijelima koja potpomažu slabi imunološki sustav tek rođenog djeteta, a omogućuje normalno formiranje crievne flore (4).

Nakon toga mlijeko postaje gušće i osigurava djetetu sve neophodne tvari za rast, razvoj i zaštitu tijekom narednih šest mjeseci. Majčino je mlijeko najlakše probavljivo, sadrži sve proteine, vitamine i minerale potrebne za zdravi razvoj djetetovog organizma, a osim toga sadrži i tvari koje potpomažu apsorpciju i ukupni metabolizam. Masti sadržane u majčinom mlijeku predstavljaju lako probavljive masti, po svome sadržaju bogate esencijalnim polinezasićenim masnim kiselinama. Te su masti prijeko potrebne za razvoj složenih struktura živčanog sustava djeteta, a posebno membrana mozga.

Image
Foto: Thinkstock/Arhiva
Image
Thinkstock/Arhiva

(FOTO: Thinkstock)

Umjetno spravljeno mlijeko može predstavljati adekvatnu zamjenu za majčino mlijeko što se samog sastava tiče, međutim postoji nešto ipak toliko jedinstveno u prirodnom majčinom mlijeku. Evo o čemu se radi: kada dijete počinje sisati mlijeko je bogatije vodom, dok se s nastavkom dojenja obogaćuje proteinima i mastima. Na taj se način zadovoljavaju dvije potrebe djeteta: najprije se utaži žeđ, a zatim  mali organizam zadovolji svoj apetit.

Za one koji žele i mogu koristiti majčino mlijeko, ono predstavlja najbolju hranu, besplatnu, jednostavnu za prenošenje, higijenski ispravnu, temperaturno prilagođenu potrebama djeteta. Nadasve je velika korist za daljnji razvoj djeteta emocionalna veza koja se tim putem ostvaruje. U opsežnim studijama znanstvenici su utvrdili i smanjenu incidenciju tumora dojki u žena koje su nakon poroda dojile. Prehrambene se navike često stvaraju tijekom prvih godina života, kada je važno da budu zadovoljene sve neophodne nutritivne tvari potrebe za zdrav i snažan razvoj djeteta.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba