VAŽNOST PREHRANE

Prehrana u trudnoći: što biste trebali, a što ne biste trebali jesti tijekom trudnoće

Image
Foto: Thinkstock

Prehrana u trudnoći uključuje unos vitamina, minerala, proteina, vlakana, antioksidansa i svih ostalih nutritivnih vrijednosti važnih za svaku trudnicu

30.7.2018. u 9:20/ Život i stil

Pravilna prehrana u trudnoći ne podrazumijeva samo izbacivanje nezdrave i kalorične hrane. Ona uključuje i dovoljan unos namirnica bogatih nutritivnim vrijednostima i ostalim sastojcima važnima za očuvanje zdravlja trudnice.

Trudnica bi dnevno trebala unositi od 2000 do 2400 kalorija, ovisno o njenim metaboličnim potrebama i općem zdravstvenom stanju. Svi odmah pomisle da se 'zdravo hraniti' znači izbaciti sve masnoće, kalorije i ostale sastojke iz prehrane. To nije istina! Postoje i takozvane 'zdrave' masnoće koje je dobro konzumirati, a njihovo naglo izbacivanje može uzrokovati veće probleme nego njihovo konzumiranje.

Image
Zdrava trudnoća

Folna kiselina u trudnoći: zašto je važna?

Image
Zdrava trudnoća

Folna kiselina u trudnoći: zašto je važna?

Za prehranu u trudnoći najvažnije je da bude raznolika, redovita i zdrava, kako bi dijete dobilo sve hranjive sastojke koji su mu potrebno za njegov razvoj.

Najvažnije je voće i povrće, namirnice koje biste morali konzumirati barem pet puta dnevno u manjim porcijama. Preporučujemo vam da birate nešto veće količine povrća nego voća, i to isključivo zbog količine šećera koji se nalazi u voću.

Nemojte izostaviti ni ugljikohidrate pa tako redovito konzumirajte škrobnu hranu poput smeđe riže, integralne tjestenine, cjelovitih žitarica te krumpira.

Ne smijemo zaboraviti ni na hranu koja sadrži velike količine proteina poput piletine, puretine, govedine, teletine, mliječnih proizvoda te ribe. Svaka od ovih namirnica vašem će tijelu dati potrebne nutritivne vrijednosti kako bi vaša trudnoća protekla u što boljem redu.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
UZROCI I SIMPTOMI

Trnci u rukama: najčešći razlozi zbog kojih vam trnu ruke

Više s weba