Jednostavni 'dodaci'

Prehrana za dijabetes: namirnice koje vam mogu pomoći u borbi

Image
Foto: Thinkstock

Možete napraviti neke jednostavne promjene u prehrani koje će vam pomoći u sprječavanju ili borbi protiv dijabetesa

12.10.2017. u 10:20/ Život i stil

Postoje dvije vrste dijabetesa: kod tipa 1, tijelo uopće ne proizvodi inzulin, a kod tipa 2, ne proizvodi dovoljno inzulina ili količina koju proizvede nije dovoljna kako bi apsorbirala šećer iz krvi.

To može dovesti do srčanih bolesti, zatajenja bubrega, oštećenja jetre... Međutim, postoje neke jednostavne promjene koje možete napraviti kako biste spriječili dijabetes ili se borili protiv njega. Ove namirnice mogu vam pomoći:

1. Guava

Guava ima puno vitamina C i vlakana koji pomažu u održavanju razine šećera u krvi. Usporava metabolizam tijela i stoga pomaže u boljem apsorpciji šećera. Pazite, jer ne smijete jesti kožu ploda, ako imate dijabetes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Piskavica 

Učinkovita je u kontroli obje vrste dijabetesa. Poboljšava toleranciju glukoze i smanjuje razinu šećera u krvi. Također potiče izlučivanje inzulina. Potopite dvije žlice sjemenja preko noći u šalicu vode. Popijte ju na prazan želudac sljedećeg jutra.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

3. Neem

Neem je jedna od najpoznatijih indijskih biljaka koja  se koristi u svrhu liječenja već više od 5000 godina. Oovećava osjetljivost receptora inzulinsa i smanjuje razinu glukoze u krvi. Pronađeno je da su gorki listovi toliko učinkoviti da smanjuje potrebu za inzulinom u tijelu do 60%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Cimet

Smanjuje razinu šećera u krvi u tijelu stimulirajući aktivnost inzulina. Može djelovati kao učinkovita opcija za smanjenje razine šećera u krvi u slučaju dijabetesa tipa II. Međutim, ne smije se uzimati u prekomjernoj količini jer može dovesti do problema s disanjem.

5. Indijski ogrozd (AMLA)

Neka istraživanja kažu su da je amalaki jedan od najboljih izvora antioksidanata na svijetu.  Sok od amle potiče funkcioniranje gušterače i pomaže u proizvodnji inzulina za snižavanje šećera u krvi iz tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba