Osjećajte se bolje

Prestanite se buditi slomljeni: Evo kako odabrati pravi jastuk za svoje tijelo

Image
Foto: Thinkstock

Jastuk igra puno veću ulogu u tome kako se osjećamo kroz dan nego što mislimo

25.4.2019. u 10:28/ Život i stil

Možda zvuči kao posljednja stvar na koju biste trebali obratiti pažnju, ali izbor jastuka na kojem spavate igra ogromnu ulogu u tome kako se osjećate. Krivi odabir jastuka ne nudi dovoljnu potporu vašem tijelu i ne prati vaš 'stil' spavanja pa se zbog toga nerijetko budite potpuno 'slomljeni.'

Obratite pažnju na sljedeće stvari odaberite pravi jastuk. 

Veličina jastuka

Standardna veličina jastuka funkcionira za većinu ljudi. Ako preferirate veći jastuk, to je u redu, ali pazite da je poza u kojoj spavate pravilna. Debljina jastuka trebala bi dopustiti vašoj glavi, ramenima i vratu da budu u ravnini s kralježnicom. 

Postoje i specifični oblici koji nude dodatnu potporu i stabilnost za vrat i glavu. Neki od tih mogu biti vrlo učinkoviti: primjerice, anatomski tzv. cervikalni jastuk može pomoći s bolovima u leđima i vratu, a jastuk koji se utiskuje na pritisak tijela miče pritisak s određenih područja leđa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels)

Poza u kojoj spavate

Je li važna poza u kojoj spavate za odabir jastuka? Apsolutno da!

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Postoje pravila za biranje jastuka ovisno o pozi, ali to nisu čvrsta pravila i nekima možda ne odgovaraju. Mnogi od nas mijenjaju i do nekoliko poza u snu pa treba biti felskibilan. No, postoje smjernice. 

Osobe koje spavaju na jednoj strani

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njima je potreban tvrđi jastuk, a najbolji je odabir cervikalni anatomski jastuk (s udubinom) koji osigurava udaljenost između uha i vanjskog ramena. Uz pomoć takvog tipa jastuka, kralježnica će ovim 'spavačima' ostati ravna i pravilna. 

Osobe koje spavaju na trbuhu

Za njih je najbolje koristiti vrlo mekani jastuk ili čak spavati bez jastuka. Ako ste jedni od tih, najbolje je postaviti mali jastuk ispod trbuha i zdjelice kako biste sprječili bolove u leđima. 

Osobe koje spavaju na leđima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj je tip najbolji ravan jastuk kako bi glava i vrat bili u ravnini. Najbolje je birati mekše opcije, ali ako patite od bolova u vratu onda su bolji izbor jastuci koji nude veću potporu. 

Uzmite madrac u obzir

Ako imate tvrđi madrac onda investirajte u mekši jastuk. Jastuk leži na tvrđoj površini i mora se prilagoditi pritisku vašeg tijela. Ako imate mekani madrac, onda je bolja opcija tvrđi jastuk za potporu kralježnici. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​ 

Više s weba

Pročitajte još

Image
informirajte se

Čajevi u trudnoći: koje smijete, a koje ne smijete piti dok čekate bebu

Više s weba