Alkohol čini svoje

Pretjerali ste jučer i jedva čekate šalicu kave? Istraživanje je pokazalo koliko je to korisno

Image
Foto: Thinkstock

Ako ste jedni od onih koji jedva čekaju kavu, nakon pijanstva - moramo vas razočarati

12.7.2018. u 8:00/ Život i stil

Bez obzira na to jeste li popili čašicu, dvije ili ste pretjerali prošli večer, kava ujutro neće biti od velike koristi, tvrdi istraživanje. 

Iako se nadamo da će jedna šalica rabuđujućeg napitka pomoći da se otrijeznimo, ona zapravo nema veliki utjecaj na naše kognitivne sposobnosti. Profesor Tony Moss of na londonskom South Bank Universityju tvrdi da kava ni na koji način ne smanjuje količinu alkohola u krvi.  

U emisiji Food Unwrapped na programu Channel 4’s otkrio je da ćete se možda osjećati više budni, ali koordinacija vaših očiju i ruku kao i ostale motoričke sposobnosti ostat će 'usporene' pod utjecajem alkohola. Moss je svoje tvrdnje odlučio i potkrijepiti. 

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Pozvao je pet studenata u bar s kontroliranim uvjetim i zamolio ih je da popiju dovoljno vodke i gin-tonica da bi postali pomalo pripiti. Dao im je, zatim, kratki test koordinacije u kojem su morali provući žicu kroz prsten i nitko nije položio zadatak.

Profesor im je ponudio šalicu jake kave i, iako su se osjećali više budni, ponovno su pali na testu motoričkih sposobnosti. Testirao je i količinu alkohola uz pomoć alkotesta na puhanje i utvrdio da kava nije imala nikakav učinak. 

Zaključak istraživanja bio je da je "jedina stvar, koja nas može otrijezniti, vrijeme." Dodao je da treba otprilike tri sata da tijelo razgradi jednu čašu vina, a za pivu mu je dovoljno dva sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
Čaj od banane

Mnogi ljudi piju napitak od kuhane banane: Evo o čemu se radi i trebate li ga isprobati

Više s weba