Smanjite unos

Previše soli je loše za nas, a evo i na što sve utječe

Image
Foto: Thinkstock

Sol nam treba jer se naša tijela oslanjanjaju na natrij, ali previše soli je jako loše za naše zdravlje

2.7.2018. u 15:45/ Život i stil

Sol nam je potrebna za preživljavanje jer se naša tijela oslanjaju na natrij za kontrakcije mišića, transmisije živaca i sustave za balansiranje tjelesnih tekućina, zajedno s drugim elektrolitima poput kalija.

Međutim, naša tijela negativno reagiraju kada unosimo previše soli, a to može utjecati na naš mozak, bubrege, arterije i srce. Prekomjerna količina soli može uzrokovati kemijske neravnoteže koje mogu dovesti čak i do smrti.

Evo zašto je previše soli loše za naše zdravlje:

1. Kardiovaskularne bolesti

Prekoračenje preporučenog dnevnog unosa natrija od 5 grama doprinosi visokom riziku od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih osoba. Prema članku objavljenom u The BMJ, visok unos soli povezan je s značajno povećanim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

2. Edem

Edem je abnormalno nakupljanje tekućine, najčešće u koljenima ili stopalima, pa čak i u rukama. Prehrana bogata natrijem uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu. Ovisno o težini, može se liječiti bilo promjenom prehrane ili lijekovima na recept.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Mozak

Prema časopisu Journal of Nutrition, Health and Aging, visok unos natrija povezan je s hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje također otkriva da visok unos dijabetesa u prehrani može oštetiti kognitivnu funkciju kod starijih osoba.

4. Žudnja za još više soli

Konzumiranje previše soli tijekom dugog vremenskog razdoblja može učiniti da se naviknete na njezin okus, više ne primjećujući koliko soli unosite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
PRAVA PREDSTAVA

RTL Danas donosi snimku o kojoj bruji cijeli Sabor. Pogledajte kako saborska straža izvodi Grmoju!

5. Rak želuca

Prekomjeren unos obrađene hrane štetan je za vaš želudac. Smanjenje slanine, kobasica, puno soli soli i skrivenih masti može smanjiti rizik od raka želuca, prema  Consensus Action on Salt & Health, prenosi health24.com. Muškarci su ranjiviji od žena.

6. Bubrezi

Vaši bubrezi pomažu u uklanjanju otpada, uravnotežuju razinu tekućine i kontroliraju proizvodnju crvenih krvnih stanica u tijelu. Ali s visokim unosom soli i visokim krvnim tlakom u kombinaciji, to može biti smrtonosno za vaše bubrege jer smanjuje sposobnost bubrega da filtriraju neželjene toksine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ne može škoditi :)

Pitate se kako začeti dječaka? Onda su ovi savjeti za vas

Više s weba