Održavanje higijene

Intimna njega u trudnoći: što koristiti, a što izbjegavati

Image
Foto: Thinkstock

Lužnata vrijednost sapuna ili neprikladnih sredstava za intimno pranje mogu narušiti kiselost sluznice, što može potaknuti nastanak gljivičnih infekcija

Tijekom trudnoće i babinja je iznimno važno svakodnevno održavanje higijene intimnog područja s pripravcima koji su neagresivni i sigurni za primjenu, čuvaju prirodnu genitalnu floru i održavaju optimalnu ravnotežu pH vrijednosti sluznice.

U sastavu kozmetičkih proizvoda za intimnu njegu se uglavnom nalazi mliječna kiselina, jer ona dokazano djelotvorno optimizira prirodnu kiselost sluznice. Uz mliječnu kiselinu se mogu naći i sastojci poput probiotika, biljnih ulja nevena ili gospine trave (kantarion), aloe vere, kamilice, ili sadrže određene oblike polisaharida, poliglukuronsku kiselinu, propolis.

Tijekom trudnoće treba izbjegavati pripravke s visokim koncentracijama eteričnih ulja čajevca, mente i sl. a koji se također mogu naći u nekim pripravcima.

Lužnata vrijednost raznih sapuna (pogotovo tvrdi sapuni) ili neprikladnih sredstava za intimno pranje mogu značajno narušiti kiselost sluznice, što može potaknuti i dodatni nastanak gljivičnih infekcija tijekom trudnoće.

Također nisu poželjni kozmetički preparati koji imaju snažne surfaktante (detergente poput natrijevog lauril-sulfata), intenzivne mirise i konzervanse.

Image
Foto:
Image

Tekst je preuzet iz priručnika Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja u okviru Projekta SUTRA. Projekt SUTRA je javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode. Latinski je “partus“ porođaj, a čitajući unatrag dobivamo naziv SUTRA(p), po čemu je i projekt dobio naziv: SUTRA- Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Jedna od glavnih misija projekta SUTRA jest osvijestiti širu i stručnu zajednicu o važnosti edukacije trudnica i dojilja o rizicima i mogućnostima samoliječenja (self-medication) te pozitivno utjecati na prevenciju neželjenih posljedica uslijed samoliječenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Veoma tražen

Aspirin kao dobra prevencija raka?

Više s weba