Par savjeta

Priprema za školu: Kako da polazak u prvi razred prođe bez suza

Image
Foto: Thinkstock

Iako je to dan koji će pamtiti svako dijete i roditelj, često ga pamtimo po velikom strahu i stresu. No, priprema za školu može uvelike olakšati teške prve dane, a vi saznajte kako

31.8.2018. u 13:00/ Život i stil

Polazak u prvi razred osnovne škole veliki je korak, kako za dijete, tako i za roditelje. Značajna je to životna prekretnica gdje će vaš mališan zakoračiti u novo životno razdoblje. Priprema za školu može biti veoma stresno iskustvo, a u nastavku saznajte kako da polazak u prvi razred prođe bez suza. 

Igra čini važan segment djetetovog života. Putem nje djeca iskazuju sreću, tugu, strahove, frustracije i ostale emocije te roditelji na taj način najlakše mogu uvidjeti bori li se njihovo dijete s nekakvim problemima. Također, za vrijeme igre se razvija djetetov mozak i razne vještine pa se na taj način mogu itekako spremati za školske dane - postoje brojni zabavni načini učenja pisanja, čitanja te rješavanja matematičkih zadataka. 

Image
Foto: Pexels
Image
Pexels

(FOTO: Pexels) 

Priprema za školu može uključiti i adaptiranje djeteta na novu situaciju. Šetnja s njime do škole i školskog igrališta, pričanje o svojim školskim danima ili o predmetima koje će imati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, roditelji mogu itekako i negativno utjecati na dječji doživljaj škole. Ako smatrate da će mu u školi biti teško ili da ga ne čekaju dobra iskustva, šaljete mu zbunjujuće poruke gdje se verbalno počinje razlikovati od neverbalnog - možda smatrate da dijete ne razumije vaše osjećaje, no ono ih veoma dobro prepoznaje. 

Važno je objasniti mališanu da mu stižu prave obaveze te da će morati pisati kućne zadaće. Priprema za školu valja sadržavati i učenje obavezama - ako u mlađoj dobi djeca počinju bez odugovlačenja ispunjavati zahtjeve i zadatke, tada će u odrasloj dobi mnogo lakše pristupati ozbiljnim problemima koji će ih okruživati. 

Upravo se čita

Image
KOMENTAR MOJMIRE PASTORČIĆ

Kada nekog tko leži na tlu svom snagom udarite nogom u glavu - to je prekršaj. To nas je naučila hrvatska policija

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Slab mjehur...

Učestalo mokrenje: kako riješiti neugodan problem na prirodan način

Više s weba