Spas iz prirode

Prirodni lijek za upalu mokraćnih kanala: mogu li eterična ulja pomoći?

Image
Foto: Thinkstock

Infekcije mokraćnog sustava su česte i mogu biti izuzetno bolne i neugodne. Antibiotici će u većini slučajeva liječiti infekcije, ali uzrokuju neugodne nuspojave

25.4.2018. u 15:10/ Život i stil

Možda ste već čuli da eterična ulja mogu biti prirodni lijek za upalu mokraćnih kanala ili spriječiti infekcije mokraćnog sustava. Nekolicina preliminarnih studija upućuje na to da eterična ulja, u nekim slučajevima, zaista mogu liječiti upalu mokraćnih kanala.

Međutim, većina liječnika ne podržava ovu metodu liječenja, i niti jedna od glavnih medicinskih organizacija to ne preporučuje. Koristite eterična ulja za liječenje samo ako vam ih je liječnik preporučio

Eterična ulja za liječenje infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava se razvijaju kada osoba ima prekomjernu količinu bakterija u mokraćnom sustavu, obično bakterije Escherichia coli (E. coli). Da bi izliječili infekcije mokraćnog sustava, eterično ulje mora ubiti specifičnu vrstu bakterija.

Osoba može koristiti eterična ulja na nekoliko načina. Ulja se mogu širiti kroz zrak u difuzoru ili se nanositi izravno na kožu, često nakon miješanja s baznim uljem. Neka ulja ne smiju se nanositi izravno na kožu ili se trebaju koristiti samo ako se razrjeđuju. Sljedeća eterična ulja mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju infekcije:

1. Ulje klinčića

Preliminarne studije antibakterijskih učinaka ulja od klinčića su obećavajuće. Istraživanje iz 2016. ukazuje na to da ulje klinčića može pomoći u ubijanju E. coli, osobito kada su bakterije postale otporne na antibiotike.

2. Ulje origana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje iz 2012. je utvrdilo da ulje origana može usporiti ili zaustaviti rast E. coli i drugih bakterija. Soj bakterija koji se koristio u studiji bio je rezistentan na druge tretmane, što znači da ulje origana može također ubiti bakterije otporne na antibiotike.

3. Ulje cimeta

Cinnamaldehid, kemikalija koja cimetu daje okus, može inhibirati rast E. coli. Ulje i začini također mogu pomoći u sprečavanju ponovnog pojavljivanja. Osim korištenja cimetovog ulja, možete razmisliti o dodavanju cimeta u prahu u svoju prehranu.

4. Ulje lavande

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
RAVNATELJICA ŠKOLE U STROŽANCU

'Učiteljica je dobila otkaz zbog 7 povreda radnog odnosa. Poduzeli smo sve, a MOST na ovome skuplja poene'

Istraživanja sugeriraju da lavanda može ubiti bakterije, gljivice, viruse i druge izvore infekcija. Može također djelovati kao antioksidans. Istraživanja objavljena u 2015. godini, pokazala su da lavanda i origano, odvojeno i u kombinaciji, mogu inhibirati rast, uključujući E. coli i Staphylococcus aureus (S. aureus).

5. Ulje eukaliptusa

Eukaliptusovo ulje može se boriti protiv širokog spektra bakterija. To ga čini dobrim izborom kada niste sigurni koja vrsta bakterija uzrokuje infekciju. U istraživanju iz 2016. identificirani su spojevi u eukaliptusovom ulju koji bi mogli objasniti njegova antibakterijska svojstva. Istraživači su otkrili da eukaliptus može ubiti ili usporiti rast E. coli, S. aureusa, Listeria innocua i nekoliko drugih patogena.

6. Ulje kumina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulje kumin može pomoći u borbi protiv E. coli i nekih drugih bakterijskih infekcija. Sstudija iz 2016. godine uspoređivala je učinke ulja kumina i ulja kamilice. Kumin je ubio više bakterija.

7. Ulje korijandra

Ista je studija pokazala da je ulje korijandra dobro u borbi protiv bakterija otpornih na više lijekova. Poput ulja kumina, ulje korijandra bilo je učinkovitije u kombinaciji s antibioticima.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako koristiti eterična ulja za liječenje upale mokraćnih puteva?

Pravi način korištenja eteričnog ulja ovisi o vrsti i koncentraciji ulja i zdravlju pojedinca. Posavjetujte se s liječnikom ili stručnjakom prije nego što započnete kućni tretman. Nemojte piti eterična ulja. Mnoga su otrovna ako se progutaju i mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Ne primjenjujte eterična ulja izravno u vaginu, penis, uretru ili bilo koju izloženu kožu. Oni mogu iritirati kožu i uzrokovati intenzivan osjećaj pečenja. Kada se primjenjuje topikalno, eterična ulja moraju se razrijediti u baznom ulju. 

Razrijeđena eterična ulja mogu se sigurno koristiti u toplom pritisku na koži u blizini zahvaćene površine. Također, dodavanje nekoliko kapi razrijeđenih ulja u kupku može potaknuti opuštanje i privremeno olakšati bol.

Svatko zabrinut zbog učinaka ulja na kožu treba razmotriti aromaterapiju, jer eterična ulja imaju manje nuspojava kada se udahnu. Najbolje je koristiti male količine kvalitetnih eteričnih ulja razrijeđenih u baznom ulju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djeca su podložnija negativnim nuspojavama povezanim s eteričnim uljima. Neka eterična ulja su opasna za žene koje su trudne ili doje i nikad nemojte koristiti eterična ulja na svoju ruku.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba