iscjeljujući dodir ljubavi

Prisutnost partnera zaista ženi pomaže podnijeti bol na porođaju

Image
Foto: Thinkstock

Ukoliko se pitate što možete učiniti za svoga partnera/partnericu kada je u boli, imamo odgovor - jednostavno ga/nju držite za ruku

23.1.2018. u 13:09/ Život i stil

Znanstvenici sa Sveučilišta Colorado došli su do saznanja kako dodir partnera može smanjiti osjećaj fizičke boli te je stoga dodir pun ljubavi najbolja pomoć koju muškarac može svojoj ženi pružiti na porođaju.

Znanstvenik Pavel Goldstein došao je na ideju da istraži ovaj fenomen nakon što je i sam držao svoju suprugu za ruku dok je rađala njihovo dijete.

"Bio sam u rađaoni i nisam znao kako da pomognem svojoj supruzi. Zatražila me da ju uhvatim i držim za ruku, da ne pričam puno, samo da je držim za ruku. Kaže da joj je to puno pomoglo", objašnjava Pavel Goldstein sa spomenutog sveučilišta.

Goldstein je pronašao 23 para koja su u ozbiljnoj vezi, žive zajedno najmanje godinu dana i vole svoje partnere te ih podvrgnuo eksperimentu. Žene je izložio boli u smislu topline na ruci.

To je učinio u četiri situacije: kada su bile same u prostoriji, kada je s njima bio partner, ali ih niej držao za ruku, kada ih je držao za ruku te kada ih je za ruku držao stranac. Ispostavilo se da su žene bol osjećale puno slabije kada ih je za ruku držao njihov partner.

Goldstein je zaključio da je dodir alat kojim se prenosi empatija i da zbog toga ima ljekovito djelovanje. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Pokazatelj problema

Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Više s weba