oprez!

Probiotici i antibiotici? Ipak ih ne smijemo uzimati zajedno

Image
Foto: Thinkstock

Dosad se mislilo da probiotici, hraneći dobre bakterije u našim crijevima, potiču njihov rad i time jačaju naš imunitet, alii nije baš tako

12.9.2018. u 9:55/ Život i stil

Probiotici su trenutno broj jedan kada govorimo o zdravlju, no nova saznanja pokazuju da ipak nisu toliko učinkoviti koliko se mislilo.

Štoviše, mogu nam naštetiti i to baš nakon konzumacije antibiotika kako se trenutačno preporučuje uzimati ih, upozorava nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Cell. Proveli su je znanstvenici sa Weizmann Instituta u Tel Avivu.

Probiotici su mikroorganizmi koji se nalaze u jogurtu, ukiseljenom povrću ili ih možemo u organizam unositi kroz suplementaciju. Dosad se mislilo da probiotici, hraneći dobre bakterije u našim crijevima, potiču njihov rad i time jačaju naš imunitet. No, znanstvenici iz Tel Aviva su otkrili da mnogi ljudi nemaju koristi od njih, a nekima čak i štete. U studiji je sudjelovalo 19 osoba koje su uzimale 11 vrsta probiotika. Kod njih osam probiotici su bili učinkoviti, kod ostalih nisu.

Loš utjecaj probiotika zabilježen je kod osoba koje su uzimale antibiotike. Drugo istraživanje provedeno na istom institutu je pokazalo da probiotici u nekim slučajevima usporavaju vraćanje balansa u crijeva.Inače se savjetuje korištenje probiotika s antibioticima kako bi se zaštitila crijeva, odnosno vratio balans, jer antibiotici uništavaju dobre bakterije u crijevima. No izgleda da to nije dobra praksa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suprotno trenutnom uvjerenju kako su probiotici bezopasni i dobri za svakoga, ovi rezultati pokazuju loš učinak kombinacije antibiotika i probiotika. Moguće su čak i dugotrajne loše posljedice na zdravlje", upozorava Eran Elinav, profesor imunologije na Weizmann Institutu.

Osim antibiotika, na mikrobiom loše može utjecati i kemoterapija.  "Ove dvije studije nas upozoravaju kako probioticima ne smijemo pristupati univerzalno, već ih moramo personalizirati. Nemaju svi isti učinak na naše zdravlje. U budućnosti bi probiotici mogli postati odlična terapija za mikrobiom crijeva, no dotad trebamo biti oprezni s njihovom konzumacijom", upozorava Elinav.

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Česta ljetna boljka

Hrana za proljev: što jesti, a što izbjegavati

Više s weba