Kefir, jogurt, mlijeko...

Probiotici mogu smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija u trudnoći

Image
Foto: Thinkstock

Proizvodi kao što su kefir, mlijeko koje sadrže bakterije Lactobacillus acidophilus i jogurti s dodanim probioticima mogu smanjiti rizik od ozblijnih komplikacija

6.2.2018. u 9:45/ Život i stil

Pijenje mlijeka obogaćenog probitoticima tijekom trudnoće može smanjiti rizik od razvijanja dvaju problema vezanih uz trudnoću, navodi se u novoj norveškoj studiji . No, izgleda da i vrijeme kad u trudnoći žene piju mlijeko, ima veliku ulogu.

Istraživači su utvrdili da je uzimanje probiotičkog mlijeka tijekom rane trudnoće povezano s manjim rizikom od prijevremenog porođaja (prije 37. tjedna trudnoće), u usporedbi s rizikom za trudnice koje uopće nisu konzumirale probiotičko mlijeko. Također su pronašli povezanost između unosa probiotičkih mlijeka tijekom kasne trudnoće i nižeg rizika za preeklampsiju, navodi se u rezultatima koji su objavljeni 23. siječnja u časopisu BMJ Open.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u kojoj trudnice imaju visoki krvni tlak i visoku razinu proteina u mokraći, a može biti opasan za mamu i bebu.

I preeklampsija i prijevremeni porođaj povezani su s višim stupnjem upala u tijelu upale u tijelu nego što se može očekivati u normalnoj trudnoći, rekao je glavni autor dr. Mahsa Nordqvist iz University Hospital u Švedskoj. Probiotici ili "dobre" bakterije mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu i potencijalno smanjiti rizik od ovih komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studiji su istraživači gledali podatke prikupljene od oko 70.000 trudnica u Norveškoj, koje su bile sudionici dugogodišnje Norveške studije majke i djeteta. Kao dio te studije, žene su ispunile upitnike o svojoj zdravstvenoj povijesti i životnim navikama u 15. i 30. tjednu trudnoće, te su pružili informacije o svojoj prehrani u 22. tjednu trudnoće.

Pitali su ih i o njihovom unosu probiotičkih mliječnih proizvoda prije trudnoće, kao i tijekom rane i kasne trudnoće. Probiotični mliječni proizvodi su popularni i široko dostupni u Norveškoj. 

Upravo se čita

Image
ekspert za prisluškivanja

'Kad mobitel uđe u ruke istražitelja, teško je sakriti poruke. Obrisane se mogu vratiti'

Proizvodi kao što su kefir, mlijeko koje sadrže bakterije Lactobacillus acidophilus i jogurti s dodanim probioticima mogu se smatrati usporedivim proizvodima probiotičkom mlijeku opisanom u studiji.

Mogući zaštitni učinci

Istraživači su otkrili da je pijenje probiotičkog mlijeka tijekom kasne trudnoće povezano s 20 posto nižim rizikom od preeklampsije, u usporedbi s nepijenjem probiotičkog mlijeka koji ne pije tijekom kasne trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da rezultati sugeriraju da konzumiranje probiotika u kasnoj trudnoći može smanjiti rizik od preeklampsije smanjujući simptome, poput visokog krvnog tlaka i proteina u urinu, koji se javljaju u trećem tromjesečju, rekao je Nordqvist. Također, važno je i vrijeme unosa probiotika: probiotičko mlijeko u ranoj trudnoći povezano je s 21 posto nižim rizikom od prijevremenog poroda.

Jedno objašnjenje za ovaj rezultat je da se prijevremeni porođaj često može povezati s infekcijom, što dovodi do upale u tijelu. Rezultati sugeriraju da, ako se upalni odgovor tijela može smanjiti u ranoj fazi trudnoće, to može smanjiti rizik preranog rođenja.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Bezazlene metode

Je li moguće izazvati menstruaciju prirodnim putem?

Više s weba