leptir u grlu

Problemi sa štitnjačom: simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu

Image
Foto: Thinkstock

Problemi sa štitnjačom manifestiraju se kroz brojne simptome - od suhe kože i kose, debljanja i bolova pa do umora, depresije i neplodnosti

26.5.2017. u 15:08/ Život i stil

Bolesti štitnjače su među najraširenijim bolestima današnjice. Češće pogađaju žene, nego muškarce. Problemi sa štitnjačom vrlo su često posljedica stresa, neurednog života i nezdrave prehrane.

Što je štitnjača?

Štitnjača je jedna od najvećih žlijezda u tijelu, u obliku je leptira, a nalazi se u donjem dijelu vrata. To je glavna metabolička žlijezda, a luči hormone tiroksin i trijodtironin. Ti hormoni utječu na rast i razvoj organizma, spolne hormone, probavu, mozak spavanje, srce  i disanje. Vrlo je važno jesti raznoliku hranu i unositi dovoljno joda (iz ovog razloga se sol jodira) kako bi štitnjača mogla normalno funkocionirati. Ukoliko se jave problemi sa štitnjačom, razvijaju se bolesti. Štitnjača može lučiti previše hormona (hipertireoza) ili premalo (hipotoreoza). 

Simptomi hipertireoze su nervoza, umor, lupanje srca, drhtanje ruku, teže podnošenje topline, znojenje, proljev gubitak kose i kilaže, gubitak mjesečnice ili neredovita mjesečnica. Hipertireoza može dovesti do osteoporoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobe koje pate od hipertireoze trebaju izbjegavati stres, kofein i cigarete
osobito ženama starijim od 35 godina preporuča se svakih pet godina obaviti pregled štitnjače. 

Liječenje hipertireoze znači uspostavljanje hormonalne ravnoteže  i snižavanje hormona štitnjače. Liječi se antitireodnim lijekovima, radioaktivnim jodom i kirurškim zahvatom.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Simptomi hipotireoze su suha i perutava koža, tanka kosa koja ispada, lomljivi nokti, podbuhlo lice, natekle ruke i noge, dublji iglas, nejasan i usporen govor, trnci u rukama, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, slabost, depresija, bolne menstruacije, neredoviti menstrualni ciklus, neplodnost, izostanak libida. 

Hipotireozu najčešće uzrokuje autoimuna bolest Hashimotov tireoiditis, no čest je uzrok i pretjerana fizička aktivnost (kod sportaša). Češće pogađa žene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje hipotireoze provodi se nadomjesnom terapijom hormonom koji štitnjača premalo luči. Osoba sintetski hormon treba uzimati do kraja života. 

Problemi sa štitnjačom manofestiraju se kroz brojne simptome koji se ne smiju ignorirati. Ukoliko se poremećaju ne liječe, mogu dovesti do ozbiljnih bolesti štinjače kao što je karcinom. 

Karcinomi štitnjače

Većina čvorova na štitnjači su dobroćudni tumori ili koloidne ciste, no manji broj su karcinomi. Dijele se na papilarne, folikularne, medularne i anaplastične. Papilarni karcinom štitnjače najčešći je i u visokom postopku izlječiv, čak ako je došlo i do metastaza na vratu. Folikularni karcinom je puno rjeđi. Anaplastični karcinom štitnjače iznimno je rijedak tumor i ima vrlo nisku stopu izlječivosti. Brzo napreduje i boli. Vjeruje se da nastaje od neliječenog papilarnog karcinoma. Karcinomi štitnjače liječe se kirurškim odstranjivanjem štitnjače te terapijom radioaktivnim jodom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
I što napraviti

Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Više s weba