Dječja agresivnost

Problemi u ponašanju kod dječaka povezani su s prehranom?

Image
Foto: Thinkstock

Nedostatak mikronutrijenata kod dječaka starijih od 8 godina povezani su s problemima u ponašanju kada krenu u srednju školu

24.4.2018. u 12:15/ Život i stil

Značajni nedostatak željeza i niska razina vitamina B12 kod dječaka starijih od 8 godina povezani su s problemima u ponašanju kada krenu u srednju školu, rezultati su novog istraživanja.

Ti problemi pokazuju se kao unutranji problemi poput anksioznosti i depresije, ali i kao agresivnost prema drugima i kršenje pravila.

"Nedostatak željeza još je uvijek prevladava u mnogim regijama širom svijeta", kaže Eduardo Villamor, profesor epidemiologije na Sveučilištu u Michiganu, School of Public Health i viši autor studije u časopisu Journal of Nutrition"Manje je podataka o nedostatku vitamina B12, no dostupni dokazi sugeriraju da to može biti značajan javnozdravstveni problem kod određenih populacija".

Villamor i njegovi kolege proveli su istraživanje među djecom koja dolaze iz obitelji s niskim i srednjim primanjima, u dobi od 5 do 12 godina, koja pohađaju Bogotá School Children Cohort. Longitudinalno istraživanje prehrane i zdravlja uključilo je 3.200 djece u kolumbijskom glavnom gradu.

Istraživači su prethodno proučavali tu skupinu djece i otkrili brojne zdravstvene probleme povezane s nedostatkom mikronutrijenata. Ti nedostaci proizlaze iz prehrane kojoj nedostaje hrana bogata mikronutrijentima, uključujući životinjske izvore koji sadrže dobre količine vitamina B12 i željeza.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Otkrili su da su nedostatak željeza, anemija i niska razina vitamina B12, u dječaka u dobi od oko 8 godina, povezani s problemima u ponašanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodna istraživanja na dojenčadi pokazala su povezanost između nedostatka željeza i manje djetetove sposobnosti samostalnog smirivanja i samoregulacije. Međutim, niti jedno poznato istraživanje nije proučavalo učinke na ova pitanja nedostataka mikronutrijenata kod starije djece.

"Neki se dijelovi mozga razvijaju tijekom djetinjstva", objasnio je Villamor, dodajući kako strukturalne promjene u  hipokampusu, amigdali i prefrontalnom korteksu mozga mogu uključiti u razvoj problema s ponašanjem budući da te regije mozga reagiraju na uvjete iz okoline u različitim životnim fazama. Istraživači nisu pronašli poveznicu kod djevojčica.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
iznio detalje na konferenciji

Nadbiskup Hranić o svećeniku pedofilu: 'Treba razumjeti patnju roditelja ali i paziti na dostojanstvo eventualnog počinitelja'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Povećajte kvalitetu

Hrana za spermu: kako poboljšati plodnost na prirodan način

Više s weba