KORISTI VEĆE OD ŠTETE?

Pročitajte kako vam sunce produljuje život!

Image
Foto: PHOTOS/ILUSTRACIJA

Izlaganje suncu oslobađa spoj poznat kao dušikov monoksid koji pomaže smanjenju krvnog tlaka, navode znanstvenici. Dosad se smatralo da je sunčeva korist povezana jedino s vitaminom D kojega se količina povećava s izlaganjem suncu.

8.5.2013. u 13:30/ S.M./Hina

Koristi od izlaganja suncu možda su ipak višestruko veće od opasnosti oboljenja od raka kože, ocijenili su znanstvenici sa sveučilišta u Edinburghu u Škotskoj.

Sunce smanjuje krvni tlak, smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara te čak produljuje život, ocijenili su znanstvenici koji, međutim, ističu da je potrebno provesti dopunska istraživanja koja će konačno odvagnuti koristi i štete od izlaganja suncu.

Bolesti srca i srčanog udara izazvanog visokim krvnim tlakom uzrokuju 80 puta više smrti nego što ih izaziva melanom, utvrdili su zasad.

Izlaganje suncu oslobađa spoj poznat kao dušikov monoksid koji pomaže smanjenju krvnog tlaka, navode znanstvenici i podsjećaju kako se dosad smatralo da je sunčeva korist povezana jedino s vitaminom D kojega se količina povećava s izlaganjem suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dermatolozi su proučili krvni tlak u 24 dobrovoljaca pod utjecajem UV zraka i grijalica.

U jednome su istraživanju volonteri bili izloženi ultraljubičastim i infracrvenim zrakama, a u drugome su UV zrake bile blokirane te su bili izloženi samo toplinskim zrakama.

Upravo se čita

Image
BAČIĆ KOD MOJMIRE

'Ja sam dijete zidara. Nije mi problem uzeti lopatu i graditi. Neuspjeh? Samo budala se ne boji'

Rezultati su pokazali da je krvni tlak pao znatno u sat vremena nakon izlaganja UV zrakama, no ne i nakon izlaganja samo toplinskim zrakama. Iz toga su znanstvenici zaključili da su UV zrake dobre za zdravlje.

Dr. Richard Weller, viši predavač za dermatologiju na Edinburškom sveučilištu navodi kako "korist od izlaganja suncu premašuje opasnost od razvoja raka kože", no to valja potvrditi dopunskim istraživanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morat ćemo razmotriti naše dosadašnje savjete ljudima da izbjegavaju izlagati se suncu", rekao je Weller.

Studija će biti predstavljena u petak u Edinburghu na svjetskoj konferenciji dermatologa koja počinje u srijedu i završava u subotu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba