veliki napredak

Iznenađujuće otkriće: u smrtonosnom pauku pronađen lijek za moždani udar!

Image
Foto: Thinkstock

Otrov pauka dupljaša može ubiti čovjeka za 15 minuta, a nedavno otkriven protein u njemu, Hi1a, može izbrisati posljedice moždanog udara

25.3.2017. u 7:45/ Život i stil

Znanstvenci su otkrili potencijalno vrlo učinkovit lijek za liječenje mozga nakon moždanog udara, a krije se u jednom od najotrovnijih paukova na svijetu - australskog pauka dupljaša.

Image
medicinska revolucija

Novi lijek sastavljen od antitijela osoba visokog imuniteta mogao bi izliječiti rak

Image
medicinska revolucija

Novi lijek sastavljen od antitijela osoba visokog imuniteta mogao bi izliječiti rak

Otrov tog pauka toliko jak da može ubiti čovjeka u 15 minuta, no u pauku postoji i protein Hi1a koji bi učinkovito mogao liječiti moždani udar. Ispitivanja na štakorima pokazala su da je jedna doza Hi1a, ubrizgana dva sata nakon udara, smanjila oštećenja mozga za čak 80 posto. Ista doza Hi1a bila je učinkovita i nakon osam sati. Ubrizgana tada, smanjila je oštećenja mozga za oko 65 posto.

Klinička istraživanja na ljudima trebala bi početi za dvije godine. Vjeruje se da bi protein iz ovog smrtonosnog pauka mogao biti prvi ikada otkriveni lijek za liječenje moždanog udara.

"Maleni protein Hi1a, koji smo pronašli u pauku, blokira kanale za prepoznavanje kiseline u mozgu koji su ključni pokretači oštećenja mozga nakon udara", kazao je Glenn King sa Sveučilišta Queensland. Protein Hi1a otkriven je slučajno, dok su znanstvenici proučavali DNK pauka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Što može biti

Primijetili ste krv u stolici? Ovo je 11 mogućih uzroka rektalnog krvarenja

Više s weba