'Izazovi roditeljstva'

Provodi li vaše dijete previše vremena pred ekranom?

Image
Foto: Thinkstock

Mediji mogu na pozitivan, ali i negativan način utjecati na razvoj vaše djece

16.4.2018. u 12:31/ Antonia Hrvatin

Poznata je činjenica kako mediji imaju veliki utjecaj na razvoj i život djeteta. Često ih se naziva i drugim roditeljima zbog velike i česte prisutnosti u djetetovu životu.  Utječu na njegove svjetonazore, stajališta, ponašanja i to često na način da su posljedice vidljive tek u kasnijoj životnoj dobi.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Nasilje u medijima

Djeca od svoje najranije dobi postaju konzumenti televizijskih sadržaja. Znanstveno je dokazano kako se velika količina nasilnih sadržaja nalazi baš u crtanim filmovima namijenjenima djeci, stoga nije šokantna činjenica kada djeca to nasilje počnu manifestirati među svojim vršnjacima. Uz to, današnji enormno brzi rast industrije video-igrica omogućuje mladima široki spektar izbora igara koje u sebi sadrže nasilne sadržaje.

Stoga, znanstvenici upozoravaju na brojne posljedice, među kojima su najčešće povećanje agresivnog ponašanja, smanjena empatija prema patnji drugih osoba, povećanje straha od svijeta u kojem žive, itd., iako ni to nije dovoljno da roditelji osvijeste greške koje čine u odgoju.

Stereotipi među spolovima

Započevši s dječjim crtanim filmovima pa sve do ozbiljnih televizijskih sadržaja, muški i ženski spol najčešće su stereotipno prikazani – prikaz dječaka kao nasilnih i pohotnih, fizički aktivnijih, jačih te dominantnih likova i djevojčica koje su najčešće okarakterizirane kao nježne, emocionalne, orijentirane na ljubav i svoj izgled, često  u pasivnim i podčinjenim ulogama.

Mogu imati i pozitivne učinke

Uz brojne negativne učinke, mediji nude i razne pozitivne mogućnosti ako govorimo o obrazovanju, zabavi, komunikaciji s prijateljima, poticanju mašte i kreativnosti, proširenju spektra znanja. Potrebno je održavati ravnotežu u njihovu korištenju, ali i dozu kontrole kako bi sačuvali djecu od mogućih loših učinaka koje oni mogu prouzročiti.


Pročitajte još: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Više s weba

Pročitajte još

Image
stiže roda

Što znači lažna menstruacija i kako je razlikovati od prave

Više s weba