Recite ne

Provodi li vaše dijete previše vremena pred ekranom? Ovo je pet jasnih pokazatelja

Image
Foto: Thinkstock

Vrijeme koje djeca provode pred ekranima se sve više povećava, ali kad je vrijeme za postavljanje granica?

28.2.2018. u 12:55/ Život i stil

Vrijeme koje djeca provode pred ekranima se sve više povećava. Čak i roditelji koji su govorili da nikad neće pustiti dijete da 'builji' u televizor ili mobitel, otkrili su da malo ekrana tu i tamo nije kraj svijeta. Ali gdje je granica? Evo nekoliko crvenih zastava koje su znak da dijete treba manje vremena za ekranom:

1. Iznenadne promjene raspoloženja - ako primijetite da vaše dijete ima česte promjene raspoloženja, to može biti znak da provode previše vremena pred ekranima, pogotovo ako se promjena dogodi nakon gledanja crtića ili igranja igrice. Jedan od načina da se 'ukroti' ovo ponašanje jest postavljanje granica oko vremena koje smiju provesti za ekranima.

2. Ne mogu slijediti upute - jedan od znakova jest i nemogućnost slušanja i slijeđenja uputa koje se sastoje od više koraka, što zahtijeva sva tri glavna senzorska sustava. Previše vremena pred ekranom može dovesti do slabosti u kognitivnim sposobnostima.

3. Žale se na glavobolje - previše vremena pred ekranima može dovesti do toga da se dijete žali zbog glavobolje ili nejasnog vida. To je velika crvena zastava jer to znači da elektronika negativno utječe na zdravlje vašeg djeteta. Postavite ograničenja.

4. Imaju problema sa spavanjem - problemi sa spavanjem jasan su pokazatelj preopterećenja elektronikom. Istraživanja pokazuje da ekrani mogu negativno utjecati na navike spavanja kod odraslih, a još gore na djecu. Jedan od razloga zašto? Djeca su osjetljivija na svjetlost i svjetlost s ekrana zbunjuje njihov mozak i sprječava proizvodnju melatonina, što dovodi do problema sa spavanjem.

Što više vremena provode pred ekranima, mladi manje spavaju

5. Jednostavno: ne shvaćaju stvari - kad čitamo ili slušamo priču koristimo i vještine vizualizacije i prostornu memoriju da "vidimo "priču u našem umu". Kad su ove vještine slabo razvijene, može doći do nedostatka razumijevanja. Dakle, ako vaše dijete popunjava mozak s ekranima, onda ne bi bilo mjesta za razumijevanje života izvan njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Lak za nokte

Oprezno s lakiranjem: znate li koliko otrova sadrži jedan lak za nokte?

Više s weba