odgađanje majčinstva

Prva trudnoća u 30-ima znači dulji životni vijek za majku

Image
Foto: Thinkstock

Usprkos ovim podacima, stručnjaci za plodnost upozoravaju da kasnija dob nosi određene rizike sa sobom, a jedan od njih je nemogućnost začeća

31.7.2017. u 10:38/ Život i stil

Žene koje prvo dijete rode u 30-ima imaju dulji životni vijek od žena koje su postale majke ranie, pokazala je nova studija provedena na portugalskom Sveučilištu Coimbra.

"Rezultati istraživanja pokazuju da bi žene koje postanu majke u kasnijim godinama mogle živjeti dulje. To je jedan od čimbenika koji nas je iznenadio i može biti dokaz da je odgađanje trudnoće dobra odluka", poručuju autori studije u čaopisu Journal of Public Health.

Razlog tome mogao bi biti taj što žene koje rađaju kasnije uglavnom su dobro educirane , dobrostojeće i bolje brinu za svojezdravlje, smatraju stručnjaci. 

Znanstvenici su do ovih zaključaka došli uspoređujući životnu dob majki u europskim zemljama s godinama kada su dobile djecu. Drugo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Menopause pokazalo je da je kod žena koje su postale majke u 33. ili kasnije, otkriven DNK marker za dugovječnost, koji nije pronađen kod mlađih majki. 

Usprkos ovim otkrićima, stručnjaci za plodnost upozoravaju da odgađanje trudnoće nije bez rizika jer može se dogoditi da je za trudnoću prekasno. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
studija pokazala

Oprezno s dodacima prehrani: Visoke razine vitamina B12 mogu biti smrtonosne

Više s weba