Ne podcjenjujte tate!

Psihičko stanje tata utječe na razvoj djece više nego što mislimo

Image
Foto: Thinkstock

Očevo mentalno zdravlje snažno utječe djecu i uloga oca u razvoju djeteta nikada ne smije biti podcijenjena

26.3.2018. u 11:40/ Život i stil

Novo istraživanje sa Sveučilišta Michigan State (MSU) potvrđuje da uloga oca kao roditelja ide puno dalje od toga da je jednostavno 'hranitelj'. Empirijski dokazi važan su podsjetnik da svaki otac ima veliku odgovornost za brigu o vlastitom psihološkom blagostanju kako bi njegovao i potaknuo dobrobit svoje djece.

Ne treba čuditi da očevi (i njihovo mentalno zdravlje) igraju veliku ulogu u razvoju njihove djece. Najnovija otkrića pokazala su kako ljubav i potpora oca - ili nedostatak istih - imaju značajan utjecaj na kognitivni razvoj djece, društvene vještine i učenje jezika od djetinjstva do petog razreda.

Istraživanje je pokazalo da očeva razina stresa i mentalno zdravlje imali posebno štetan učinak na kognitivni i jezični razvoj djeteta kad su djeca bila stara dvije do tri godine - čak i kad su u obzir uzeti majčini pozitivni utjecaji. Kao što se moglo očekivati, očevi su imali jači učinak na jezik dječaka od djevojčica.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

"Postoji nova ideja, koja je izrasla iz prošlih istraživanja, da tate zapravo nemaju izravne posljedice na djecu i da su mame one koje utječu na razvoj djece. Ali sad smo dokazali da očevi stvarno imaju izravan utjecaj na djecu, kako kratkoročno, tako i dugoročno", napisala je u izjavi Claire Vallotton, glavna autorica istraživanja.

Za ovo istraživanje, Vallotton i kolege prikupili su podatke od oko 730 obitelji koje su sudjelovale u istraživanju programa Early Head Start na 17 mjesta dilje SAD-a. Osnovni fokus istraživača bio je otkriti učinke roditeljskih stresnih i mentalnih zdravstvenih problema, kao što je depresija, na njihovu djecu.

Nova otkrića s MSU-a podupiru rastuće dokaze da tate itekako utječu na razvoj djece, kao i da njihov odnos s djecom utječe na djetetov razvoj. Uloga oca u razvoju djeteta nikada ne smije biti podcijenjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
balans je ključan

Višak testosterona kod žena: kad ženskim tijelom zavlada muški hormon

Više s weba