Recite ne!

Pušenje u trudnoći povezano je s najčešćim oštećenjem mozga kod novorođenčeta

Image
Foto: Thinkstock

Pušenje tijekom trudnoće nije štetno samo za zdravlje majke, već može uzrokovati nepovratnu štetu još nerođenoj bebi

27.11.2017. u 10:15/ Život i stil

Štetna navika može povećati rizik od spontanih pobačaja, prijevremenog poroda, ektopične trudnoće, pa čak i od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Sada studija, koja još uvijek traje na University of Technology Sydney (UTS), sugerira da postoji još jedan rizik. Upotrebom životinjskih modela, studija je potvrdila vezu između pušenja majke i cerebralne paralize.

Cerebralna paraliza je stanje (a ne bolest) nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda.

Cerebralna paraliza je  trenutno utječe na oko 34.000 Australaca. Poremećaj je uzrokovan povećanom smrću stanica u određenim područjima mozga koji reguliraju kretanje i zadržavanje memorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Često je točan uzrok cerebralne paralize nepoznat, iako do nje lako dolazi zbog nedostatka kisika kod mozga u razvoju. I tu pušenje ulazi u 'igru'.

Pušenjem bebi u trbuhu majke oduzimaju prijeko potrebni kisik

UTS-ova studija otkrila je da kada majka puši tijekom trudnoće, ona oduzima svojoj bebi u trbuhu prijeko potrebni kisik. Može čak dovesti do hipoksije i ishemične ozljede, koja se događa kada su stanice mozga ne dobivaju dovoljno krvi i kisika.

Upravo se čita

Image
DRUGAČIJE SVJETLO

Ovaj detalj otkriva značenje Horvatove geste na bizarnom intervjuu: Evo o čemu je riječ

"Ono što smo do sada uočili jest da majke trebaju odustati od pušenja nekoliko mjeseci ili čak nekoliko godina prije trudnoće kako bi izbjegle nanošenje štetu djetetu, jer će pušenje utjecati na kvalitetu njihovih jajašca prije nego što dođe do oplodnje", rekao je. vodeći istraživač i viši predavač na UTS-u Hui Chen.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Thinkstock

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chenov tim koristio je miša kao modele kako bi otkrio vezu između pušenja majke i oksidativnog stresa. Otkrili su da miševi s visokim stupnjem oksidativnog stresa u mozgu imaju veću vjerojatnost da pate od funkcionalnih poremećaja, poput cerebralne paralize.

Točnije, otkrili su da u adolescentskoj dobi imaju slabiji udove, anksiozni su i imaju loše funkcije pamćenja koje ograničavaju njihovu sposobnost učenja.

Razumijevanje mehanizma iza oksidativnog stresa dovelo je do prepoznavanja nekih potencijalnih preventivnih strategija za majke koje su već bile izložene dimu cigarete. Na primjer, istraživači smatraju da bi davanje majkama antioksidacijskog nadomjestka tijekom trudnoće moglo pomoći u uklanjanju otrovnih kemikalija iz sustava potomstva.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Više s weba

Pročitajte još

Image
Događa se svima

Najbolji način kako se brzo otrijezniti i riješiti dosadnog mamurluka

Više s weba