'Dodatni alat'

Računalo bolje od dermatologa u uočavanju raka kože

Image
Foto: Thinkstock

Računalo je uspjelo biti bolje od dermatologa u uočavanju raka kože na nizu fotografija, objavila je u utorak ekipa istraživača

29.5.2018. u 13:16/ Hina

Ekipa sastavljena od njemačkih, francuskih i američkih istraživača programirala je taj sustav umjetne inteligencije da raspoznaje lezije kože i madeže ovisno jesu li dobroćudni ili alarmantni, pokazujući mu više od 100.000 slika. 

Potom su performanse stroja uspoređene s onima 58 liječnika specijalista iz 17 zemalja. "Većina dermatologa bila je manje učinkovita", pišu istraživači u časopisu Annals of Oncology.

S običnom fotografijom 100 slučajeva smatranih složenima, liječnici su ispravno prepoznali prosječno 87 posto melanoma koji su im predstavljeni. 

Kad su dobili sliku u krupnom planu i detaljnije informacije (dob i spol pacijenta, položaj kožne lezije), ta je stopa porasla na 89 posto. No, stroj je bio bolji s 95 posto otkrivenih melanoma iz prvog niza fotografija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalu ne samo da je "promaklo manje melanoma" nego je "napravilo manje grešaka u dijagnozi otkrivanjem melanoma u benignim madežima" što bi "dovelo do manje bespotrebnih operacija", naglasio je u priopćenju profesor medicine Holger Haenssle sa sveučilišta u Heidelbergu. 

Po istraživačima, ne radi se o tome da umjetna inteligencija zamijeni liječnike, nego da postane "dodatan alat"

Upravo se čita

Image
ČEKA SE ODLUKA

Pitali smo vas koga želite vidjeti na klupi reprezentacije: Evo što kažu čitatelji Danas.hr

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Imate li koji?

Niste sigurni jeste li trudni? Ovo je 15 najčešćih simptoma trudnoće

Više s weba